Burgemeester Sjoerd Potters overhandigt het boek. Rechts zijn oud-collega Alexander Tchernoff.
Burgemeester Sjoerd Potters overhandigt het boek. Rechts zijn oud-collega Alexander Tchernoff.

Week van de Jonge Mantelzorger

Algemeen

door Henk van de Bunt

Eén op de vijf kinderen/jongeren is mantelzorger. Zij groeien op in een gezin met een chronisch zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus. Van 5 tot 11 oktober was de Week van de Jonge Mantelzorger. In deze week was er aandacht voor deze kindere, die zich - vaak onzichtbaar – veel zorgen maken en eigenlijk gewoon ook kind willen zijn.

Steunpunt Mantelzorg organiseerde een speciale boekuitreiking tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. Alle basisscholen, kinderdagverblijven en BSO’s kregen het prentenboek ‘Papa Draak wordt niet meer beter’; een liefdevol en troostrijk prentenboek voor peuters en kleuters over een zieke ouder en afscheid nemen.

Auteur
Op haar website vertelt de Biltse auteur Sascha Groen: ‘Er zijn veel boeken over de dood te vinden, maar ik miste het ‘ongeneeslijk zieke’ aspect, wat het doet met een jong gezin en wat er gebeurt nádat de ouder is overleden. Ik wilde een troostboek voor onze peuter, waar de dood duidelijk wordt omschreven, maar waar liefde en humor de boventoon voeren. Toen ik dat boek niet vond, besloot ik het zelf te schrijven. Een boek over Papa Draak, over de dood, maar juist ook over leven. En mijn ambities zijn groot. Het is mijn droom dat mijn troostboek bij ieder rouwend kind terecht komt’. 

Inhoud
Papa Draak leert Drakie vliegen, vuurspuwen en nog veel meer. Maar op een dag wordt papa Draak ziek. Zo ziek, dat hij niet meer beter kan worden. Drakie, haar grote broer Vonk en mama Draak zijn erg verdrietig, maar ze proberen papa Draak zo veel mogelijk te helpen. Papa krijgt zijvleugels, zodat hij toch nog een tijdje kan vliegen. Tot zelfs dat niet meer kan en ze door moeten zonder papa Draak’. In dit liefdevolle prentenboek voor peuters en kleuters wordt op een eerlijke manier over ziekte, de dood en rouw verteld. Een kleurrijk verhaal waarin ondanks het zware onderwerp ruimte is voor humor. Een troostboek voor kinderen met een ongeneeslijk zieke ouder.

Mantelzorgers
De kinderen van Anjo en Sascha zijn ongevraagd jonge mantelzorgers omdat vader Anjo de ziekte ALS heeft en moeder Sascha zelf lijdt aan MS. De bijzondere boekenactie is mogelijk gemaakt door sponsoring van Rotary Club De Bilt-Bilthoven. Alexander Tchernoff vertelde namens de Rotary: ‘De Rotaryclub De Bilt-Bilthoven heeft met groot genoegen de publicatie van dit boekje financieel mogelijk willen maken. De ziekte ALS is niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de omgeving ingrijpend. Juist de gekozen opzet - een mooi toegankelijk kinderboekje - maakt het mogelijk voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen om er over met elkaar in gesprek te gaan. Wij zijn blij te horen dat dit initiatief nu ook door andere Rotaryclubs in het land wordt overgenomen’.

Vrijdag 9 oktober reikte burgemeester Sjoerd Potters (links) een exemplaar van het troostboek uit aan de directrice van basisschool de Werkplaats Kindergemeenschap in aanwezigheid van auteur Sascha Groen, haar man Anjo Snijders en hun twee kinderen.