Logo vierklank.nl
Ook in Groenekan (voor het kantoor van De Vierklank) had de overvloedige regen moeite met verdwijnen.
Ook in Groenekan (voor het kantoor van De Vierklank) had de overvloedige regen moeite met verdwijnen.

Zware regen leidt tot overlast

Vrijdag 12 juli was er weer 'water in overvloed' wat verspreid door de gemeente aardig wat beeldmateriaal van de overlast opleverde.

Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar een hoeveelheid regen van minstens 20 en 24 millimeter binnen een etmaal. Maar het kan nog erger. De meeste regen valt in de zomer, vooral uit onweersbuien. Zo kreeg De Bilt op 1 augustus 1917 een hoeveelheid van 62,3 millimeter in de regenmeter en op 19 juli 1966 viel hier 61,2 millimeter. Landelijk staat het record op 208 millimeter door wolkbreuken op 3 augustus 1948 in Voorthuizen. Uitzonderlijk was vooral de zware regen op 28 juli toen in een groot gebied in twee dagen meer dan 100 millimeter werd opgevangen. In deze eeuw waren de zomer van 2003 en 2013 met landelijk gemiddeld achtereenvolgens 119 en 137 millimeter in De Bilt de droogste zomers. De overige waren nat of zeer nat, de zomer van 2011 was met landelijk 350 millimeter tegen 225 millimeter normaal zelfs de natste in ruim een eeuw.

Records
Ook de laatste jaren viel vooral zomers lokaal veel regen. De zomer van 2006 telde dertien dagen met zware regen, dat wil zeggen meer dan 50 millimeter in een etmaal op minstens één weerstation. De zomers van 2001 en 2002 telden ieder twaalf dagen met zware regen. De zomer van 2014 heeft elf dagen met zware regen opgeleverd.

Hessenweg
Op de Hessenweg is bij extreme regenbuienweersomstandigheden m.n. voor het gedeelte tussen Henrica van Erpweg en Looydijk vaak 'geen doorkomen aan is' omdat de overvloedige hoeveelheid regen slecht af te voeren is. Anna Fallon namens de Gemeente De Bilt hierover: 'De gemeente heeft deze signalen ook gekregen. Het klopt inderdaad dat de afvoer van hemelwater vooral bij de parkeerplaatsen aan de Hessenweg niet goed werkt. Er zitten slechte plekken in het leidingwerk van de straatkolken, waardoor de afvoer naar het hoofdriool in de weg niet goed gaat. Een oplossing is om de stoep en parkeervakken open te maken en de leidingen opnieuw aan te sluiten op het hoofdriool. Deze oplossing wordt door de gemeente eerst besproken met de winkeliers'.  

Henk van de Bunt

Meer berichten