Logo vierklank.nl
De 4-fiets wordt binnengereden door medewerker Bettine van Ginkel samen met drie bewoners onder muzikale begeleiding van Kunst & Genoegen.
De 4-fiets wordt binnengereden door medewerker Bettine van Ginkel samen met drie bewoners onder muzikale begeleiding van Kunst & Genoegen.

Tien jaar Thomashuis groots gevierd

Afgelopen week vierden bewoners en team het tienjarig bestaan van Thomashuis Maartensdijk. Van maandag tot en met vrijdag was de week gevuld met leuke uitjes.

door Marijke Drieenhuizen

In de feestweek werd o.a. een bezoek aan het Openlucht museum in Arnhem gebracht en een boottocht met lunch op de Linge gemaakt. Verder werd er gebowld, een cursus djembé aan huis en kwam Exodus Serpenti langs met een aantal reptielen waaronder een wurgslang. Zaterdag werd de feestweek afgesloten met bewoners, familie, vrienden en genodigden in Western stijl. Onder muzikale begeleiding van muziekvereniging Kunst & Genoegen werd toen ook het cadeau overhandigd: een 4-fiets. De Stichting Vrienden Bewoners Vredestein Maartensdijk had in een jaar tijd genoeg geld opgehaald om deze fiets aan te kunnen schaffen. Op deze fiets, met trapondersteuning, kan één medewerker met drie bewoners er op uit.

Boerderij
Thomashuizen Nederland wilde wel in Maartensdijk een Thomashuis realiseren. Woonstichting SSW - in de persoon van Ad van Zijl, destijds directeur-bestuurder - wilde meewerken en zo werd een boerderij aan de Dorpsweg aangekocht en in overleg met het zorgechtpaar Dennis en Nathalie van Middelkoop, geheel verbouwd en aangepast met aan de voorkant een woonhuis voor het zorgechtpaar en hun kinderen en aan de achterkant werd de deel verbouwd tot woon-eetkamer-keuken en verder voldoende woon-slaapkamers voor de bewoners. Natuurlijk kan een echtpaar niet alleen een Thomashuis runnen, dus werd er een team samengesteld met betrokken en trouwe medewerkers. Het resultaat: een mooi thuis voor tien bewoners met een beperking. Inmiddels zijn er in Nederland 118 Thomashuizen; kleinschalige woonvoorzieningen waar mensen met een verstandelijke beperking samen met zorgondernemers wonen. De zorgondernemers zijn levenspartners en runnen het huis via een franchise-constructie.

Feest
Alle bewoners hadden al lang geleden vrij gevraagd bij hun dagbesteding c.q. werk. De week voor het feest kregen alle bewoners een boekje met daarin geheel uitgewerkt het programma van de feestweek. Elke dag werd vervolgens begonnen met het doorpraten van de dag en het gezamenlijk zingen van 'Proosten' van Guus Meeuwis. Ouders, familie en vrienden werden elke dag op de hoogte gehouden via fotoreportages op facebook. Het werd een volle prachtig zonnige week met voldoende ingebouwde rustmomenten zodat het voor iedereen leuk bleef en er nog genoeg energie over was voor de feestelijke afsluiting op zaterdag.

4-Fiets
Samen er op uit gaan is fijn. Een aantal bewoners gaat met regelmaat een stukje fietsen met begeleiding maar niet iedereen kan veilig zelf op de fiets. Een mogelijkheid om ook met hen eens een ijsje ergens te gaan eten of een terrasje te bezoeken is de 4-fiets. De vriendenstichting van het Thomashuis Maartensdijk pakte een jaar geleden deze wens op en het lukte hen om in een jaar tijd 20.000 euro bijeen te brengen voor de aanschaf van de fiets en de bijbehorende berging. Een prachtig resultaat waar veel mensen aan hebben bijgedragen maar wat zeker niet was gelukt zonder de financiële steun van de K.F. Hein Stichting, Stichting Voorzorg Utrecht, Stichting Elise Mathildefonds, Stichting Mens en zijn Natuur, Rotary De Bilt/Bilthoven en het Van Ewijckfonds. De bewoners kijken uit naar nieuwe mogelijkheden om naar buiten te gaan en mocht u ze tegenkomen, de fiets is groot en neemt wat ruimte in op de weg. Wellicht houdt u dat wat op maar realiseert u zich dan: hier genieten mensen van nieuwe mogelijkheden om buiten te zijn.

Meer berichten