Karine Klyan (l) hoopt de Armeense gemeenschap op de Biltse kaart te zetten.
Karine Klyan (l) hoopt de Armeense gemeenschap op de Biltse kaart te zetten.

Armeense voorstelling in Het Lichtruim

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Om hen meer uit hun isolement te halen en kennis te laten maken met wat de gemeente De Bilt aan cultuur te bieden heeft, was Het Lichtruim in Bilthoven op zondag 5 mei het centrale middelpunt voor Biltse Armeniërs. Zij konden niet alleen genieten van een (Armeense) theatervoorstelling, maar ook met elkaar samenzijn.

'Om goed te integreren, wist ik dat ik mij snel moest aanpassen aan mijn nieuwe land', vertelt Karine Klyan uit De Bilt. 'Heel belangrijk is om de taal te leren spreken en geloof mij, Nederlands is écht heel moeilijk. Bijna alle Armeniërs hebben de grootste moeite de taal te leren'. Inmiddels woont Klyan alweer 22 jaar in Nederland, waarvan twintig jaar in De Bilt en doet zij al vanaf het begin volwaardig mee in de maatschappij.

Cultuur
'Voor veel Armeniërs is het moeilijk zich aan te passen aan de Nederlandse samenleving. Niet alleen de taal is een enorme barrière, maar ook de cultuur', legt Klyan uit. 'En daar wil ik graag iets aan doen. Dus kwam ik op het idee om alle 45 Armeense gezinnen binnen gemeente De Bilt uit te nodigen voor een theatervoorstelling, in de Armeense taal'. Dat Klyan juist voor Het Lichtruim heeft gekozen, is niet geheel toevallig. Klyan: 'Nee, dat klopt. Het Lichtruim is toch het middelpunt van de Biltse cultuur. Het zou mooi zijn als ook Armeniërs kennismaken met diverse culturele activiteiten in Het Lichtruim en zo betrokken raken bij andere evenementen. En wie weet gaan zij straks samen naar schilderles of naar de bibliotheek'.

Wolken
De kunstschilder Alik woont al 25 jaar in De Bilt. 'Ik kom van oorsprong uit Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Weet je dat Armenië het land is met de witste wolken van de wereld? Als kunstschilder trok ik door vele Europese landen. Uiteindelijk kwam ik terecht in Nederland. Het fijnste land om te wonen, kan ik wel zeggen. Ik heb nog wel contacten met familie en vrienden in Armenië, voornamelijk dankzij Facebook'.

Brug
Gemeente De Bilt organiseert diverse activiteiten voor haar burgers. De kennis van de Nederlandse taal speelt hierbij een grote rol. 'Helaas doen echter steeds minder Armeniërs mee met dit soort activiteiten', legt Klyan uit. 'Met name ouderen (tussen 40 en 80 jaar) en mensen met een taalachterstand raken steeds meer geïsoleerd in onze samenleving. Met dit initiatief hoop ik een brug te slaan tussen de Biltse samenleving en haar Armeense burgers en dat Armeniërs uiteindelijk hun eigen weg weten te vinden binnen de Biltse gemeenschap'.