Frans Poot bracht ook nog een bezoek aan het Houdringe bos en ervoer een geweldige serene rust.
Frans Poot bracht ook nog een bezoek aan het Houdringe bos en ervoer een geweldige serene rust.

Wat te doen met de komende feestdagen?

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Voor, tijdens en na de komende feestdagen valt weer heel wat te doen voor bezoekers van het Utrechts Landschap. Wat is er leuker om met het hele gezin, met z'n tweeën of alleen lekker te banjeren door het bos of over de heide en daarna samen een glühwein te drinken?

Zondag 23 december staat de eerste wandelexcursie op landgoed Oostbroek (Bisschopsweg, De Bilt) op het programma. Op deze dag worden de paden van het langoed verlicht met talloze kleine lichtjes en organiseert het Utrechts Landschap (UL) twee wandelingen onder leiding van een gids. Tijdens de eerste wandeling om 17.00 uur komen diverse onderwerpen aan de orde en vertelt de gids onder andere over nachtdieren, geluiden en de sterren aan het firmament. De tweede wandeling vertrekt om 18.00 uur. Na de wandeling staat in het Winkeltje een kop erwtensoep of een broodje knakworst klaar voor de hongerige wandelaar.

Landgoed Heidestein
Dinsdag 25 en woensdag 26 december vindt alweer een evenement plaats. Ditmaal op landgoed Heidestein in Zeist. Buiten, rondom het houtvuur van Zweedse fakkels, of binnen in de met honderden lampjes versierde Schaapskooi kunnen bezoekers genieten van een warm drankje of een kom snert. Op tweede kerstdag kan er geluisterd worden naar de Reurlse Midwinterhoarn Bloazers uut Ruurlo. Vanaf half december tot de eerste week van januari laten deze hoornblazers van zich horen. Na 6 januari gaan de hoorns weer naar de zolder, tot half december. Vroeger werden midwinterhoorns gebruikt om met andere dorpen in de omgeving te communiceren of elkaar te waarschuwen als de veldwachter eraan komt. Op Landgoed Heidestein zijn tevens twee wandelroutes uitgezet, ééntje van 4.5 kilometer en een langere van 10 kilometer, in combinatie met Landgoed Bornia.

Landgoed Beerschoten
Tijdens de kerstdagen kan de wandelaar ook terecht op Landgoed Beerschoten in De Bilt. Er zijn weer allerlei leuke activiteiten voor de bezoeker, zoals een levende kerststal en een speurtocht. Ook kan kan er een ritje gemaakt worden met de groenkoets. Op beide kerstdagen kan worden gewandeld op Beerschoten en Houdringe. Op tweede kerstdag kunnen bezoekers luisteren naar de Castellum-Singers uit Houten. Zij zingen vanaf 13.00 uur allerlei kerstliedjes bij het paviljoen op Beerschoten.

Stoutenburg
Wie genoeg heeft van het binnenzitten na alle feestdagen, kan op zondag 6 januari terecht voor een winterwandeling op Stoutenburg in Amersfoort. De wandeling begint om 14.00 uur op Heerlijkheid Stoutenburg. Dankzij de kale bomen zijn veel vogels te zien en wellicht ziet de oplettende wandelaar een ree. De wandeling eindigt om 16.00 uur, met koffie of thee in het Koetshuis. Op zondag 6 januari om 14.00 uur is er ook nog een wandeling op Beerschoten in De Bilt. Tijdens de wandeling vertelt de gids over de historie van het landgoed. De wandeling duurt anderhalf à twee uur. Voor meer informatie over activiteiten tijdens de kerstvakantie kunt u terecht op de site van het Utrechts Landschap: www.utrechtslandschap.nl

Dichterbij huis zijn prachtige plaatjes (te zien) in het van Boetzelaerspark in De Bilt. (foto Frans Poot)