Burgemeester Sjoerd Potters zoekt verbondenheid in dagen naar Kerstmis toe. (foto Jan de Groot)
Burgemeester Sjoerd Potters zoekt verbondenheid in dagen naar Kerstmis toe. (foto Jan de Groot)

Kerstmagazine van eigen bodem

Algemeen Zakelijk

door Henk van de Bunt

Burgemeester Sjoerd Potters is duidelijk in zijn boodschap voor de dagen naar Kerstmis toe. Als er ooit een moment is om de verbondenheid met elkaar te zoeken, dan is het in deze dagen.

De van huis uit Rooms Katholieke burgemeester geeft veel van zijn religieuze ziel bloot in het Kerstmagazine van de Ontmoetingskerk, Adventkapel en Sint Maartenskerk. De verschillende kerken hebben de krachten gebundeld en willen zo het geloof delen met alle inwoners van Hollandsche Rading, Groenekan, Westbroek en Maartensdijk. Want het Kerstmagazine wordt huis-aan-huis samen met deze Vierklank verspreid.

Genen
Burgemeester Sjoerd Potters laat in het uitgebreide interview in zijn ziel kijken. De interviewers René Alkema en Leo Fijen willen van de burgemeester weten of hij - in navolging van VVD-leider Klaas Dijkhoff - ooit heeft overwogen om de katholieke kerk vaarwel te zeggen. 'Mijn doopnamen zijn Sjoerd Cornelis Clemens Maria Potters. Het geloof zit in de genen van mijn familie. Mijn opa is ooit ontsnapt uit een concentratiekamp. Hij heeft die ontsnapping opgedragen aan Clemens. Als ik het geloof zou loslaten, verloochen ik ook mijn opa en alle andere dierbaren. Daarom pieker ik er niet over om mijn katholieke geloof te laten varen. Ik ben niet iemand, die de kerken plat loopt op zondag en ben ook niet meer verbonden met een kerk. Maar ik kan niet leven zonder de kerk en zonder het geloof. Want dan moet ik verder zonder mijn familie. Dat wil en kan ik niet', aldus burgemeester Potters over het belang van kerk en geloof in zijn leven.

Sint Maarten
Van de heilige Sint Maarten heeft de burgemeester geleerd dat geven mooier is dan krijgen. Hij heeft zo veel lintjes uitgereikt aan mensen voor maatschappelijke verdiensten dat hij zich de vraag stelde: 'Wat doe ik voor de ander in mijn eigen tijd?' Daarom heeft Sjoerd Potters sinds dit jaar een pleegzoon: 'Onze pleegzoon geeft ons ook veel terug. Van geven word je altijd beter', zo vertelt de burgemeester in het Kerstmagazine, dat door de gezamenlijke kerken is uitgegeven om de blijde boodschap van Kerstmis te delen met iedereen en om de vreugde van de geboorte van Christus door te geven aan alle dorpelingen. Zo willen de Ontmoetingskerk en de Sint Maartenskerk ook van betekenis zijn in het leven van mensen. Daarom staat er in het Kerstmagazine een goed overzicht van alle vieringen en evenementen in de Advent en rond Kerstmis.

De interviewers Leo Fijen en René Alkema. (foto Jan de Groot)