Klimaatverandering en duurzaamheid

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Het klimaat verandert al miljoenen jaren continu, onder invloed van natuurlijke factoren. Vulkaanuitbarstingen, El Nino, een wisselende hoeveelheid zonlicht. Vanaf de jaren '50 speelt echter de mens de grootste rol, dankzij de uitstoot van vooral broeikasgassen als methaan en koolstofdioxide.

In Nederland, als klein land aan de zee, speelt het klimaat ook een grote rol. Hoe om te gaan met de sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, hevigere buien en drogere zomers?

Dat het steeds warmer wordt, is een feit. Een eenvoudige vergelijking tussen de zomermaanden augustus 1968 (50 jaar geleden) en augustus 2018: etmaalgemiddelde augustus 1968: 17,1 graden (augustus 2018: 18,5), laagst- en hoogst gemeten temperatuur 1968: 5,2 en 26,4 graden (augustus 2018: 6,9 en 33,9 graden), aantal zonuren: 1968: 148,3 uur, 2018: 205,8 uur. Een wel heel eenvoudige vergelijking, maar toch. In de afgelopen 130 jaar is het wereldwijd gemiddeld 0,9 graden warmer geworden, waarvan de laatste dertig jaar waarschijnlijk de warmste periode was in 1.400 jaar.

Gemeente De Bilt spoort inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven aan om nieuwe duurzaamheidsinitiatieven te ondernemen, want duurzaamheid heeft alles te maken met klimaatverandering. Koop producten uit eigen omgeving, ga met de fiets of het Openbaar Vervoer in plaats van met de auto, eet minder vlees. Dit soort activiteiten scheelt veel aan brandstof, CO2 uitstoot en dergelijke. En minder CO2 uitstoot betekent minder opwarming van de aarde. Daarom organiseert Duurzaam De Bilt de "Week van de Duurzaamheid" van zaterdag 6 oktober tot en met zondag 14 oktober. Duurzaam De Bilt bestaat uit zes koplopers:

BENG!
Energiecoöperatie BENG! is in juli 2013 opgericht en groeit sindsdien gestaag, met inmiddels meer dan 300 leden en 20 bedrijfsleden. De doelstelling is helder: een Biltse Energieneutrale Gemeenschap in 2030 bereiken. Dat betekent het energieverbruik in de zes kernen van De Bilt halveren door optimale isolatie van huizen en resterende vraag lokaal en duurzaam opwekken.

Biltsheerlijk
Biltsheerlijk organiseert voedselcafés, ontwikkelt programma's op lokale voedselthema's, helpt projecten vooruit die bijdragen aan een milieuvriendelijker lokaal voedselsysteem en neemt zelf initiatief op diverse projecten.

Repair Cafe
Gestart in 2011 als één van de eerste Repair Café's in Nederland en is een samenwerking tussen Transition Town De Bilt en WVT, Vereniging voor Samenlevingsopbouw. Reparateurs staan voor iedereen klaar om een apparaat een nieuw leven te geven en zo te voorkomen dat een kapot apparaat direct in de afvalbak verdwijnt.

Samen voor De Bilt
Samen voor De Bilt stimuleert ontmoetingen tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties om een positieve bijdrage te leveren aan de Biltse samenleving. Organiseert nu mede de Week van de Duurzaamheid.

Wereldwinkel
De Wereldwinkel verkoop originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten - zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren - er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen

Werkgroep Fairtrade
De Bilt heeft sinds 2010 een werkgroep Fairtrade Gemeente. De werkgroep zet zich ervoor in dat zoveel mogelijk consumenten, bedrijven en organisaties Fairtrade producten gaan gebruiken. En natuurlijk dat die op zoveel mogelijk plaatsten verkrijgbaar zijn.