Elisabeth Varga en George Cortlever herplaatsen in 2008 de sculptuur Coming on Stage op het Vinkenplein.
Elisabeth Varga en George Cortlever herplaatsen in 2008 de sculptuur Coming on Stage op het Vinkenplein.

Sculptuur vernietigd

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op de kop af 10 jaar geleden plaatste de Vierklank dit bericht: 'De gerepareerde sculptuur Coming on Stage van beeldhouwster Elisabeth Varga werd op dinsdag 29 juli (2008 red.) teruggeplaatst voor het kantoor van ING op het Vinkenplein in Bilthoven. De sculptuur werd in mei 2008 door vandalen beschadigd, waarna deze werd verwijderd.

De kunstenaar is al in 2011 overleden. De sculptuur Coming on Stage is in 1995 door de ING-bank aan de gemeente De Bilt geschonken. Dit gebeurde ter gelegenheid van de opening van het nieuwe kantoor aan het Vinkenplein in Bilthoven. De sculptuur stelt twee flamencodanseressen voor en is gemaakt van cortenstaal. Cortenstaal is roestkleurig. De verroeste buitenkant bij deze staalsoort is zo dicht dat deze het staal beschermt tegen verder roesten.

Gemeente
Woordvoerster Anna Fallon van de gemeente De Bilt bericht intussen: 'Het beeld Coming on Stage van kunstenares Elisabeth Varga dat stond voor het voormalige ING-gebouw aan het Vinkenplein in Bilthoven is in de periode 2008-2009 twee maal in korte tijd door vandalen beschadigd. Na de eerste beschadigingsronde is het beeld gerepareerd. Na de tweede ronde bleek het beeld onherstelbaar beschadigd en is het beeld van de sokkel gehaald en bij de gemeente De Bilt opgeslagen. In 2017 is het beeld samen met andere beschadigde kunstwerken afgevoerd.

!