Inleiding door cultuurwethouder Hans Mieras bij de première in het Lichtruim.
Inleiding door cultuurwethouder Hans Mieras bij de première in het Lichtruim.

Het verhaal rond de noodlanding

Algemeen

Nederland heeft een rijk oorlogsverleden. Ook in de gemeente De Bilt is er veel oorlogshistorie. Eén van die historische gebeurtenissen is het neerstorten van een Amerikaanse B17 bommenwerper in het dorp Groenekan.

door Henk van de Bunt

Samen met militair historicus Ivo de Jong, werkzaam als brigadegeneraal bij de Koninklijke Landmacht, Arthur Everts voorzitter van de stichting B17 Groenekan en ooggetuige Joop de Kruijff vertelt Jorrit van der Valk, programmamaker, het verhaal rond de noodlanding. Op woensdag 24 juni ging de documentaire B17; Het Vliegend Fort, de noodlanding in Groenekan in theater het Lichtruim in Bilthoven in première.

Verhaal
Op 28 mei 1944 is een Amerikaanse B17 op weg naar haar doel in Duitsland. Net voordat ze haar bommen wil afwerpen omstaan er motorproblemen. Dit is het begin van het einde. Binnen enkele uren zou het toestel genaamd Bare Essentials neerstorten in een weiland in Groenekan. In die uren probeert het toestel nog radiocontact met haar basis te zoeken en wordt het meerdere malen beschoten waarbij tijdens de vlucht twee van de tien bemanningsleden om het leven komen. In de documentaire komt onder andere Joop de Kruijff aan het woord, inwoner van Groenekan en ooggetuige van de noodlanding op 28 mei 1944. Ook is er gefilmd op de militaire begraafplaats in Margraten, waar een van de omgekomen militairen ligt begraven. Op 24 juni 2014, 70  jaar na dato, is in Groenekan een monument opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen soldaten. De documentaire is vanaf 25 juni een week lang te zien op Regio TV De Bilt en Slotstad TV in Zeist en Bunnik. De documentaire zal vanaf die tijd ook te zien zijn via de YouTube kanalen van deze zenders