Gemeentebestuur op weg naar de kruidentuin.
Gemeentebestuur op weg naar de kruidentuin.

Het gemeentebestuur enthousiast in Maartensdijk

Algemeen Natuur & Milieu

Wat de afsluiting van het politieke jaar brengt, is ieder jaar verschillend. Donderdag 6 juli werden de raadsleden, het College en een aantal managers vanuit de organisatie meegenomen in het wel en wee van het behoud van een landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.

Jaarlijks bestaat het middagprogramma van het raadsuitje uit een informeel, educatief deel. Iedereen heeft wel iets nieuws geleerd. Zo werd o.a. verteld over de oude eik die, na het tellen van de jaarringen, uit 1690 bleek te stammen. En dat het landgoed zeven boerderijen en een moestuin telt.

Onderhoud
Ook het onderhoud van het landgoed kwam aan bod. Er blijken veel regels te zijn om aan te voldoen, er is sprake van toenemende recreatiedruk en het is een dure aangelegenheid. De eigenaren denken actief na over nieuwe manieren van ondernemen en financieren en nieuwe activiteiten op het landgoed. Dat is nodig om het grote aantal hectares te kunnen onderhouden en op een mooie manier in stand te houden. Zo zijn er studieprojecten en wordt er samengewerkt met een zorgboerderij. De raad werd opgeroepen daarover mee te denken.

Verwachting
Gezien de vorming van het 'Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug Nieuwe stijl' is de verwachting dat de gemeente er in de nabije toekomst volop over mee zal kunnen denken. Het is in feite een uitbreiding van het huidige nationaal park waardoor het landgoed Eyckenstein er ook in zal liggen. Het moet een aaneengesloten, stevig park worden door een samenwerking van ondernemers, eigenaren, bewoners, provincies en gemeenten.

Na de leerzame middag werd druk nagepraat over het middagprogramma, over de samenleving en de politiek in het restaurant Zilt & Zoet.