Jan van Ginkel en Jaap Dokter (r) tussen een deel van het assortiment van LMB van Ginkel.
Jan van Ginkel en Jaap Dokter (r) tussen een deel van het assortiment van LMB van Ginkel. Foto: Henk van de Bunt

Accumachines bieden steeds meer voordelen

Zakelijk

Wie aan het werk is in de tuin zal tegenwoordig al snel denken aan accu-tuingereedschap. Dit komt omdat deze milieuvriendelijke tools steeds populairder worden vanwege het gebruiksgemak. Accu-aangedreven apparaten zijn de toekomst, daar zijn ze van overtuigd bij LMB Van Ginkel .

Er zijn meerdere voordelen te behalen aan het gebruik van accu-aangedreven tuingereedschap. In de eerste plaats is een accu-motor natuurlijk veel stiller; een ander voordeel is dat de accu vaak gebruikt kan worden voor meerdere machines. Misschien wel de belangrijkste reden is dat de CO2-uitstoot nul is. Tuinmachines worden in ieder geval alsmaar veiliger, efficiënter én gebruiksvriendelijker. Sinds de introductie van batterij-aangedreven machines, de zogenaamde accumachines, gaat die evolutie razendsnel. Iedereen kan tegenwoordig in de tuin werken, zonder moe te worden en zonder de buren te storen. Ze zijn stil, licht, krachtig en eenvoudig te bedienen. De omgeving wil dat graag; denk maar aan scholen of rusthuizen die groenonderhoud nodig hebben. Dat zijn plaatsen waar je zo weinig mogelijk geluidshinder wil veroorzaken. 

Milieu
Duurzaamheid is een permanent punt van aandacht: het begint al bij het kritisch blijven naar de in te zetten bedrijfsmiddelen en de mate van milieubelasting die het bedrijfsmiddel geeft. Sinds 1975 repareert LMB van Ginkel uit Maartensdijk landbouwmachines. Enkele jaren later zijn ze begonnen met de verkoop van allerlei landbouwmachines en tractoren. Inmiddels is er ook een groot aantal tuin & park machines en apparaten. Onlangs is het assortiment uitgebreid met EGO; de enige fabrikant van snoerloze buitengereedschappen, die door een accu gevoed worden en hetzelfde vermogen leveren als benzine en tegelijkertijd de gebruiksduur, het gewicht, de afmetingen en de kosten optimaliseert.

Jubileum
Bij het bedrijf aan de Dorpsweg jubileert rond deze tijd Jaap Dokter. Jaap kwam in 1980 bij het bedrijf in dienst, nadat hij al eerder eens uit belangstelling er wat hand- en spandiensten had geleverd. Op die manier kon hij gelijk poolshoogte nemen of het bedrijf in zijn woonplaats een carrièreswitch waard was: ‘Ik had daarvoor een paar andere werkgevers gehad; prima, maar ik had natuurlijk volop de gelegenheid gehad om te ontdekken wat er hier allemaal mogelijk was’. De oprichter van het bedrijf Jan van Ginkel voegt er aan toe: ‘Al die jaren is Jaap mijn rechterhand geweest en ik ben er van overtuigd, dat ook nu ik mij er uit terug getrokken heb, hij dat voor mijn opvolgers ook nog steeds is. Gedegen vakkennis is nog steeds onmisbaar’. 

[door Henk van de Bunt]