De cafetaria van Coen en Linda draait goed door tijdens de crisis.
De cafetaria van Coen en Linda draait goed door tijdens de crisis.

Ondernemen in Coronatijd - Cafetaria Coen ondanks crisis positief gestemd

Zakelijk

De Westbroekse cafetaria-eigenaren, Coen en Linda van Dijk draaien, ondanks de Corona-crisis, nog steeds goede dagen. 

Het gaat goed met de cafetaria in Westbroek. 'Wij zijn van dinsdag tot en met zondag open'. Cafetaria Coen doet normaal gesproken ook aan catering, maar dat gaat niet door in deze tijden. 'We lijken nu meer op een snackbar dan op een cafetaria,' aldus eigenaar Coen van Dijk. Mensen kunnen telefonisch bestellen. De cafetaria geeft een tijd door dat de bestelling opgehaald kan worden. Zo zijn klanten niet langer binnen dan 2 minuten. Eigenaresse Linda van Dijk verzorgt vooral de kinderen. Er wordt goed rekening gehouden met de anderhalve meter afstand. In de Cafetaria zijn op de grond lijnen gezet zodat mensen de afgesproken anderhalve meter aanhouden. Binnen mag er niet gegeten worden, ook niet op het terras. Coen is wel blij met het bruggetje tegenover zijn Cafetaria: 'Mensen kunnen daar wel hun ijsje opeten. Lekker in het zonnetje.' 

Personeel
Het personeel is hard nodig. Vanwege het lekkere weer zijn er veel toeristen die langs fietsen of wandelen en dus even stoppen om een ijsje te halen. Het is dus niet nodig om personeel te ontslaan. Coen van Dijk had één werknemer die in zijn proeftijd zat. Dat contract werd niet verlengd. 

Financieel
Waar veel bedrijven ten onder gaan gaat het bij de cafetaria aardig goed. Ze gaan deze crisis zeker overleven. Er is wel een grote hap uit de omzet, met name uit de catering en mensen die op locatie komen eten. Ze draaien 60 tot 70% van de gebruikelijke omzet. Daar is Coen van Dijk erg blij mee in deze tijd. Coen heeft wel, waar hij recht op heeft, bij het noodloket voor ondernemers de eenmalige tegemoetkoming aangevraagd. De andere regelingen zijn nog niet van toepassing.

Vaste Klanten
De vaste klanten komen nog allemaal, sterker nog, ze komen een keertje extra en nemen in plaats van één, twee tassen mee. De cafetaria houdt mensen op de hoogte via instagram, Facebook en een bord wat buiten staat. Mensen houden zich heel goed aan de anderhalve meter samenleving. Hij spreekt wel vol lof over het Westbroekse publiek. Die helpen Coen dus erg goed door deze periode heen 'Daar is Westbroek wel heel sterk in' aldus de Westbroekse cafetaria eigenaar.

Toekomst
Hoe het er in de toekomst uit gaat zien is ook voor de Cafetaria onduidelijk. Hij begrijpt de nieuwe maatregelen heel goed. Hij heeft ook begrip dat de horeca nog dicht is omdat je de anderhalve meter samenleving in de horeca niet goed kan garanderen. Hij mist wel perspectief over hoe het in de toekomst gaat. Waar het naartoe gaat als het goed gaat, wanneer ze kunnen schakelen in de horeca. Hoe het in de zomer gaat. Dat is óók voor de Cafetaria onduidelijk. Maar voorlopig gaat het nog goed met de zaak. Hij is over het algemeen erg positief.

[door Dirk Steenaart]