Tineke van Ettekoven en Wim Landwaart met een aantal heerlijke creaties.  Foto: Layora.nl
Tineke van Ettekoven en Wim Landwaart met een aantal heerlijke creaties. Foto: Layora.nl

Van Groenteman tot Ambassadeur

Zakelijk Bilts OndernemersNieuws

Steeds met de focus op dagvers

Wim Landwaart begon in 1987 met zijn Groentewinkel in Maartensdijk. Nu bijna 30 jaar later is hij gekozen tot Keten Ambassadeur 2015 van de Groeten en Fruit branche. Een titel waar hij terecht trots op is.

Eigenlijk begon het al veel eerder. Het ondernemen is hem met de paplepel ingegeven. Zijn vader had een supermarkt in Kortenhoef, daar is de passie voor groente en fruit begonnen. De versafdeling trok hem meer dan de dagelijkse grutterswaren en al op jonge leeftijd begon hij voor zichzelf. Eerst in Naarden maar toen de mogelijkheid zich voor deed nam hij een Groentezaak over in Maartensdijk.

Groot worden door klein te blijven
De nieuwe winkel op het Maertensplein in 1996 bood mogelijkheid tot uitbreiding. De eerste stappen op het gebied van de kant en klare maaltijden zijn van die tijd. Met vallen en opstaan maar steeds met de focus op dagvers groeide het aanbod in maaltijden. Door gebruik te maken van uitsluitend verse producten en vanwege de hoge kwaliteitseisen die Landwaart aan zichzelf en zijn medewerkers stelde werden de maaltijden een groot succes. Veel instellingen wisten hem toen al te vinden en maakten gebruik van het assortiment maaltijden. Al snel werd de keuken te klein. Door het vertrek van de Lidll uit Maartensdijk kon de keukencapaciteit worden uitgebreid, kreeg de winkel zijn huidige allure en werd de naam gewijzigd in Landwaart Culinair. Dat de formule vasthoudt aan dagvers zorgt er soms ook voor dat er ook nee wordt verkocht. Vooral grotere instellingen die bij Landwaart aankloppen kunnen niet altijd bediend worden. De capaciteit laat het gewoon niet toe en de dagverse formule wordt niet verlaten.

De uitbreiding heeft er voor gezorgd dat er nu bijna 30 medewerkers dagelijks bezig zijn met de winkel en de maaltijden. Nog steeds is vers de leidraad. In het begin werd veel weggegooid maar dat is nu tot een minimum beperkt. Er zijn afspraken gemaakt met zorginstellingen die aan het eind van de dag de maaltijden afnemen die over blijven. Zo snijdt het mes aan twee kanten, Landwaart Culinair kan de volgende dag weer beginnen met dagvers en de bewoners van de zorginstellingen krijgen een heerlijke maaltijd voorgeschoteld.

De Ambassadeur
Wim is voortdurend op zoek naar nieuwe onderscheidende producten. Niet alleen op het gebied van Groente en Fruit maar ook andere trends op het gebied van food houdt hij nauwlettend in de gaten. Zo bezoekt hij de wekelijkse versmarkt in Brussel, onderhoudt hij nauwe contacten met de telers van groeten en fruit en volgt hij de trendsetters van de foodsector op de voet.

De Japanse Chefkok van het Okurahotel heeft hem en zijn team sushi leren maken. Patisserie grootheden uit Nederland en België wisselen kennis met hem uit en komen bij hem in de keuken het team uitgebreid trainen. Zijn medewerkers of hij zelf loopt stage bij sterrenkoks of ze komen naar Maartensdijk om bij hem in de keuken te koken. Als hij weer iets bijzonders ontdekt of herontdekt heeft kan hij er vol passie over praten en ziet hij meteen de vele mogelijkheden die de producten bieden.

Juist zijn niet aflatende enthousiasme voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Groente en Fruit zorgde ervoor dat hij door de branche dit jaar is verkozen tot Ambassadeur van de keten. Dat houdt o.a. in dat hij de Versspecialisten vertegenwoordigt op het GroentenCongres in Rotterdam. Hier mag hij de bezoekers, voornamelijk wetenschappers, ambtenaren en zorgverzekeraars laten zien en proeven dat groente en fruit hip, lekker en gezond zijn. Als een echte ambassadeur kan hij direct zijn nieuwe ideeën promoten; salades in glas en E-nummer vrije dressings.

Wim benadrukt tot slot dat wat ze in de afgelopen jaren bereikt hebben alleen maar mogelijk is geweest doordat er een heel team enthousiaste vakmannen en -vrouwen zich daar al jaren voor inzet. 'Het is een geoliede machine waarbij iedereen zijn taken heeft. Alles samen zorgt voor het eindresultaat.'

De patisserie-opleiding die Tineke  volgde, werpt nog dagelijks zijn vruchten af.  Foto: Layora.nl
!