Logo vierklank.nl
In de halve finale in 2004 FC Utrecht – Sparta scoorde Joost Broerse de 3-3. Na penalty’s bereikte FC Utrecht de finale en won de beker door van FC Twente te winnen. Joost Broerse 2e speler van links.
In de halve finale in 2004 FC Utrecht – Sparta scoorde Joost Broerse de 3-3. Na penalty’s bereikte FC Utrecht de finale en won de beker door van FC Twente te winnen. Joost Broerse 2e speler van links. (Foto: Frank Zilver)

Joost Broerse kijkt terug op een mooie sportcarrière

  Sport

Biltenaar en oud profvoetballer Joost Broerse kan trots zijn op een mooie sportcarrière. Begonnen in de jeugd van toenmalige voetbalvereniging FAK (Flink Aanpakken Kameraden) uit Bilthoven heeft hij het tot de groepsfase van de Champions League geschopt toen hij op Cyprus voetbalde. 

Via FAK is Joost gescout voor het jeugdplan Midden Nederland, waar talentjes van 11, 12 of 13 jaar samen kwamen om te spelen tegen andere regio’s. Uit dit elftal zijn veel spelers naar FC Utrecht gegaan. In zijn tijd (1994) kon je pas als 14e jarige naar een profclub. Tegenwoordig al vanaf je 7e. Naast het spelen voor het jeugdplan heeft hij ook testwedstrijden bij FC Utrecht gespeeld. Joost: ‘Mijn eerste trainers bij FAK waren Hans Schell en Marcel Dijkstra. Daarna kwam Willem van Arnhem, die nog eens een goed woordje voor me heeft gedaan bij de scouts van FC Utrecht nadat ik een dramatische wedstrijd speelde toen ze kwamen scouten’.

Apoel Nicosia
‘Voetbal is altijd mijn favoriete sport geweest’ aldus Joost. ‘Als kleine jongen was ik altijd met de bal bezig. Na mijn wedstrijden bij FAK ging ik met mijn vader mee, die bij DOSC in Den Dolder in het eerste speelde. Daar mocht ik altijd mee de kleedkamer in. Dat vond ik reuze spannend. Mijn eerste profcontract kreeg ik op 18 jarige leeftijd bij FC Groningen waar ik een degradatie en een promotie meemaakte en de entree van Arjen Robben als teamgenoot’. In 2003 verkaste Joost naar FC Utrecht waar hij met veel plezier tot de winterstop van het seizoen 2007/2008 heeft gespeeld. Toen maakte hij een transfer naar Apoel Nicosia op Cyprus. Een club die altijd om de prijzen speelt op het eiland. In 2011 tekende Joost een contract voor een jaar bij Excelsior. Na degradatie in 2012 tekende hij voor twee seizoenen bij PEC Zwolle. Begin 2014 verlengde hij met één seizoen. Na afloop van het seizoen stopte Joost met voetballen en trad bij PEC Zwolle in dienst als commercieel directeur.

Bekerwinst
Joost geeft aan trots te zijn op zijn carrière omdat hij zowel prijzen heeft gewonnen en ook de mindere kanten als degradatie en verliezen van finales heeft meegemaakt. Daarnaast heeft hij gefungeerd van aanvoerder en onbetwist basisspeler tot soms niet eens bij de eerste 18 spelers zitten in de wedstrijdselectie. ‘Dat vormt je’ aldus Joost. ‘Als mijn grootste successen beschouw ik de bekerwinst tegen Ajax met 5-1 en het bereiken Champions League. Al blijft winnen van de beker met FC Utrecht in 2004 natuurlijk erg bijzonder omdat FC Utrecht mijn club is’.

Champions League
Joost vervolgt:’ Mijn tijd bij Apoel Nicosia was een geweldig avontuur. Een bijzonder gek voetballand en cultuur. Ik speelde voor het Ajax van Cyprus; dus ieder jaar meespelen om het kampioenschap en Europees voetbal. We wonnen in dat seizoen gelijk de Beker van Cyprus en in het seizoen 2008/2009 werden we kampioen. Veel hectiek meegemaakt. Daar ook in 2010/2011 de groepsfase Champions League gehaald met het beste team, waar ik ooit in gespeeld heb. Een mix van harde en creatieve Portugezen en Brazilianen, passionele en technische Grieken en Cyprioten en aantal ervaren voetballers uit Nederland, Polen en Frankrijk. We kwamen in een poule met Atletico Madrid, Porto en Chelsea. Daar heb ik tegen spitsen als Falcao en Hulk bij Porto, Anelka en Drogba bij Chelsea en Aquero en Forlan bij Atletico Madrid gespeeld. Ook veel met Cyprioten opgetrokken. Sportief en sociaal een superleuke tijd. Mijn eerste dochter (Isabella) is in Nicosia geboren dus dat is een prachtige herinnering’.

Trainers
Joost heeft in zijn profcarrière veel trainers meegemaakt. Aan een aantal heeft hij goede herinneringen. ‘Mijn trainer op Cyprus was een bijzondere man. Een Serviër. Echt een strateeg, die soms wel 3 tot 4 maal per wedstrijd van tactiek wisselde waarop we ook allemaal getraind hadden. In Nederland spraken mij de trainers aan, die een mix hadden tussen ontspannen en presteren zoals Jan van Dijk en Ron Jans. Maar ook trainers die een elftal kon laten pieken bij finales zoals Foeke Booy’. Zijn favoriete positie was die van linker middenvelder. ‘Veel rennen, duels spelen en in schietpositie komen! Op latere leeftijd bijna alleen maar als linker centrale verdediger gespeeld en daar kon ik met mijn overzicht en passing ook zeker mijn ei kwijt’.

FC
In 2018 trad Joost in dienst bij FC Utrecht als commercieel directeur en was toen grotendeels verantwoordelijk voor sponsoring, partnerships, marketing, merchandise en media. De laatste periode heeft hij zich met name bezig gehouden met het vinden van een nieuwe hoofdsponsor. Dit is T-Mobile geworden. Joost: ‘De komende periode blijf ik mij richten op het binnenhalen van grote partners voor FC Utrecht. Een mooie baan en een mooi voetbalverleden waar ik met veel genoegen op terugkijk’.

door Kees Diepeveen

Meer berichten