Bram Steenaart in actie voor het Nederlands team waarin hij met een snelheid van 50 km door de bocht gaat.
Bram Steenaart in actie voor het Nederlands team waarin hij met een snelheid van 50 km door de bocht gaat.

Topsport op een laag pitje tijdens Coronacrisis - Shorttrack -

Sport

Wat doen topsporters in deze moeilijke tijden, waarin de sportagenda geheel is geschrapt voor de aankomende maanden. Veel grote toernooien zijn uitgesteld, wedstrijden afgelast of uitgesteld en competities gestopt. Wat voor een ritme bouwen topsporters op om de conditie en de focus vast te houden. 

Ditmaal geeft de 20 jarige shorttracker en lid van het Nederlands team Bram Steenaart uit Westbroek een inkijkje in zijn aangepaste dagelijkse sportleven. Voor de shorttrackers kwam de coronacrisis relatief op een gunstig moment. Het shorttrackseizoen loopt meestal af rond half maart. Precies de periode, dat Nederland in de lockdown ging. In maart en april hoeven de shorttrackers daarom nog niet heel veel te trainen voor het nieuwe seizoen. Wel fit blijven en de conditie op peil houden. 

Studie
Bram woont in Heerenveen en traint in Thialf. Hij komt soms in het weekend en meestal 1 x per week naar huis in Westbroek. Hij studeert Rechten aan de Universiteit van Utrecht. Een studie, waarbij veel zelfstudie komt kijken, met minder contacturen. Bram krijgt van de universiteit goede medewerking. Hierdoor kon hij tot nu toe het sporten en studeren - op een aangepast programma - goed combineren.

Hoogtekamer
Bram is heel duidelijk over zijn passie voor shorttrack: ‘Wat ik daar zo gaaf aan vind is de combinatie van kracht, techniek, tactiek en snelheid. Het is een super gevoel om met bijna 50 km per uur schuin door de bocht te gaan, soms ook nog met een spectaculaire inhaalactie. Als lid van het Nederlands team train ik fulltime. Voor de coronacrisis stonden wij elke dag van maandag tot en met zaterdag op het ijs. Daarnaast hadden wij op maandag en vrijdag krachttraining. We fietsten tweemaal per week en hadden ook 1x per week fietssprintjes in een hoogtekamer (ingesteld op 3000m)’. Hoogtetraining is een bewezen methode om de algehele conditie en het prestatievermogen van het lichaam te verbeteren. ‘Voor de afwisseling hebben we 3 of 4 keer gefietst op de baan in Apeldoorn. Trainen bij mijn club SVU (gevestigd op de Vechtse-banen) is er niet meer bij. Ik probeer nog wel elk jaar mee te doen aan de clubkampioenschappen als dat in mijn schema past’.

Thialf
‘Voor ons was het tijdens corona natuurlijk zaak om toch te blijven bewegen’ vervolgt Bram. ‘Gelukkig mochten we nog wel buiten fietsen. Heb ik veel gedaan. Daarnaast kreeg ik materialen van Thialf thuis in bruikleen om zelf de krachttrainingen te kunnen afwerken. Ook doen wij al een tijdje droogtrainingen op anderhalve-meter-afstand. Eerst in groepjes in het bos, tegenwoordig op de atletiekbaan. Gelukkig is Thialf nu weer geopend voor topsporters dus kunnen wij daar, onder strenge voorwaarden (eenrichtingsverkeer, desinfecteren en anderhalve-meter-afstand), weer onze krachttrainingen doen. Eind juli hopen wij ook weer het ijs op te gaan in Thialf en wellicht al eerder ergens in het buitenland’.

Hartslagmeter
Wekelijks krijgen de shorttrackers een mail met het schema voor de daaropvolgende trainingsweek. Bram: ‘Wij werken met Smartabase, een programma waarin je al je trainingen moet loggen zodat onze staf daar de nodige informatie uit kan halen en trainingen kan analyseren. Je vult daar in hoe lang de training was, wat voor training het was (fietsen/ijs/kracht), hoe zwaar je de training vond (cijfer 1-10) en hoe je de training vond gaan (cijfer 1-10). Ook moeten wij dagelijks in Smartabase een wellnes-formulier invullen, waarin je aangeeft hoe goed (cijfer 1-10) en hoe lang je hebt geslapen en of je je hersteld voelt. Daarnaast trainen wij op de fiets met een fietscomputer met vermogensmeter, hartslagmeter, snelheidsmeter etc. die alle resultaten ook uploadt naar het programma Trainingpeaks waar onze staf naar kan kijken. We hebben ook nog een sporthorloge met hartslagmeter en GPS die we omdoen bij droogtrainingen en op het ijs die onze activiteiten uploadt naar Training-peaks. We worden dus goed gemonitord . Er wordt door de staf veel tijd gestoken in het analyseren van alle data om aan de hand daarvan te zoeken naar verbeterpunten. Het contact met trainers en ploeggenoten verloopt via mail, whatsapp en andere sociale media. Alleen op de droog-, en krachttrainingen zien we elkaar nu en tegenwoordig mogen we ook weer in kleine groepjes fietsen’.

Rotterdam
Voor de aankomende 2 jaar staan er vele uitdagende toernooien op de shorttrack-kalender. Voor de langere termijn traint Bram natuurlijk voor een ticket naar de Olympische Spelen in 2022. Voor de korte termijn vooral om zich te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden aankomend seizoen. Als die doorgaan. Maar dat is niet alles. In januari 2021 is het EK in Polen. Maar het hoogtepunt van het komende seizoen is natuurlijk het WK in Rotterdam in maart. Mogelijk dat ook de Winter Universiade in februari 2021 in Luzern, Zwitserland nog op de agenda komt.

Een volle shorttrackagenda dus voor de komende winterperiode voor Bram. Tenminste wanneer de corona geen roet in het eten gooit.

[Kees Diepeveen]

Het Nederlands Shorttrackteam heren en dames. Staand: 4e van rechts: Bram Steenaart, geheel rechts: Sjinkie Knegt. Zittend: 4e van links: Suzanne Schulting