Logo vierklank.nl
Tijdens eventingwedstrijden wordt er op snelheden van meer dan 30 km/uur gegaloppeerd.
Tijdens eventingwedstrijden wordt er op snelheden van meer dan 30 km/uur gegaloppeerd. (Foto: )

Topsport op een laag pitje tijdens Coronacrisis

  Sport

De 20-jarige Lucy Groenen heeft zich de afgelopen maanden intensief voorbereid op de start van het eventingseizoen met haar 9-jarige paard Gyon. Afgelopen jaar reed zij op het Europees Kampioenschap in Maarsbergen en het ultieme doel voor 2020 was zich weer te kwalificeren voor het Young Riders team dat dit jaar in Engeland het EK rijdt. Het Coronavirus gooit aardig roet in het eten.

De eerste wedstrijd die op de planning in aanloop naar het EK stond eind maart gepland in het Duitse Luhmülen en die is afgelast. De niet top-sporter zal zijn schouders erover ophalen en je kan je afvragen waar iemand zich druk over maakt, maar als je 7 dagen in de week met je sport bezig bent, 52 weken per jaar, wekelijks op wedstrijd gaat en die routine wordt plots onderbroken, dan is het toch wel even slikken. Wat nu?

Crossen

Lucy: 'Eventing is een discipline van de paardensport waar 3 onderdelen samenkomen. Op internationale wedstrijden worden de diverse onderdelen, dressuur, springen en de cross over meerdere dagen verreden. De cross is het meest spectaculaire onderdeel, daarbij galoppeert het paard met een gemiddelde snelheid van zo'n 30 km/uur door een parcours van ca. 6 kilometer met vaste hindernissen. Om dat foutloos en binnen de tijd af te leggen moet niet alleen mijn paard, maar ook ik, in topconditie verkeren. Daarnaast hebben we de wedstrijdroutine nodig omdat je dat simpelweg niet in een training kan oefenen. Ik snap en respecteer de maatregelen die opgelegd worden vanwege het Coronavirus, maar op sportief gebied baal ik er wel van.'

Trainen

Voorlopig is het nog niet bekend wanneer nationale en internationale wedstrijden weer plaats kunnen vinden. Tot die tijd zit er niets anders op dan thuis te trainen en ervoor te zorgen dat haar paard én zijzelf in topconditie blijven. Dat houdt in dat Lucy dagelijks een work-out thuis doet omdat core-stability bij haar sport van groot belang is. Daarnaast loopt ze wekelijks 6 km hard om in conditie te blijven. De conditie van Gyon kan het beste in heuvelachtig terrein getraind worden. Dat kan niet thuis maar wel in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug; een half uurtje verderop met de trailer.

Meer paarden

Lucy heeft nog 3 paarden in training. De zijn nog te jong om op internationaal niveau uit te brengen, maar komen op nationaal niveau aan de start. Eén daarvan is de halfzus van Gyon waarvan ze hoopt dat zij in de voetsporen van haar topsportpaard zal treden. De andere twee zijn springpaarden waarvan er 1 net zadelmak is en het afwachten is hoe hij zich zal gaan ontwikkelen, de andere is een succesvolle 6-jarige vos waarmee ze eind dit jaar haar internationale debuut in de springsport hoopt te maken.

Al met al een gedreven sporter die zich niet uit het veld laat slaan door het Coronavirus en er het beste van maakt.

Meer berichten