Moeilijke periode voor de plaatselijke sportverenigingen
Logo vierklank.nl
Het sportpark zit op slot en is voor geen enkele activiteit te gebruiken.
Het sportpark zit op slot en is voor geen enkele activiteit te gebruiken.

Moeilijke periode voor de plaatselijke sportverenigingen

  Sport

Het coronavirus gooit het dagelijks leven compleet door de war en is een zware last voor onze samenleving. Ons leven ziet er nu en in de aankomende periode compleet anders uit. Dat geldt eveneens voor onze sportverenigingen. De sportcompetities liggen stil. Hoe gaan de Biltse sportverenigingen om met deze periode van onzekerheid? Een aantal verenigingen geeft een inkijkje. 

door Kees Diepeveen

Heel veel sportbonden hebben inmiddels besloten om hun competities niet meer te vervolgen. Dat lijkt een verstandig besluit gezien het verloop van het coronavirus waar deze week een tweede piek wordt verwacht. De gevolgen zijn nog niet in alle gevallen duidelijk voor de verenigingen. Vooral waar het kampioenschappen, degradatie- en promotie/degradatiewedstrijden betreft. Dat is nog het probleem waar alle sportbonden mee worstelen.

Salvo’67

De dames van volleybalvereniging Salvo’67 uit Maartensdijk staan al bijna het hele seizoen ruim bovenaan en moeten maar hopen dat zij als kampioen gekroond mogen worden. De heren van Salvo’67 waren in een kampioensstrijd verwikkeld en staan op een 2e plek met 1 punt achterstand en een wedstrijd minder dan de koploper. Aanvoerder Daan Duijvestijn: ‘Dat zal flink balen zijn wanneer de bond mogelijk vanuit de huidige stand de kampioen benoemt. Maar voor hetzelfde geld komen er geen kampioenen en degradanten en komen de teams het volgende seizoen weer in dezelfde klasse uit. De Nederlandse Volleybal Bond heeft alle verenigingen een drietal scenario’s voorgelegd en om input gevraagd. Hierover wordt binnenkort een beslissing genomen. De gevolgen zijn dat we nu nog niet weten in welke klasse een team gaat spelen. Dat maakt het lastig om besluiten te nemen over de indeling van de teams voor het volgend seizoen. Ik hoop dat de Bond snel duidelijkheid geeft’.

SVM

Hoofd Technische Commissie van voetbalvereniging SVM uit Maartensdijk Wout van Dronkelaar: ‘Op voetbalgebied leven nog vele onzekerheden. Wij weten nog niet hoe de KNVB de competities wil afwerken. Dat is op dit moment nog niet duidelijk. We gaan er wel van uit dat de spelers snappen dat ze in beweging moeten blijven om hun conditie te behouden. Als er mogelijk weer gespeeld kan worden dat ze daarin niet heel erg zijn teruggevallen. Binnen de app-groep van de selectie hebben de jongens contact en we hopen dat ze elkaar onderling een beetje scherp houden. Voor het volgend seizoen kunnen we nog niet zoveel plannen. De oefenwedstrijden in de voorbereiding naar het volgend seizoen zijn al wel vastgelegd. Maar alles valt of staat met de tijd die de crisis gaat duren en wanneer de competitie stopt en de nieuwe competitie van start kan gaan’. 

Koningsdagvoetbal

Helaas heeft het bestuur moeten besluiten om het Koningsdag schoolvoetbal toernooi dat op 17 april zou plaats vinden dit jaar te laten vervallen. Wout van Dronkelaar: ‘Het buitenlandtoernooi van onze JO15 en JO16 in het weekend van hemelvaart wordt waarschijnlijk ook afgelast. Voor de andere activiteiten als het klaverjassen, bingo en darten geldt hetzelfde als voor het voetballen. Zolang het sportpark op slot zit gebeurt er niks en weten we niet wanneer we de draad weer op kunnen pakken’.

NOVA

De situatie bij korfbalvereniging NOVA uit Bilthoven verschilt van de twee voorgaande verenigingen. Dat komt omdat een korfbalvereniging een elkaar opvolgend zaal- en een veldseizoen heeft. Steven Bakker verantwoordelijk voor korfbal-technische zaken: ‘Wij zaten nog midden in het zaalseizoen dat niet meer wordt afgemaakt. Dat betekent dat de voorbereiding en de focus nu op het veldseizoen zijn gericht, dat hopelijk medio april van start gaat. De spelers en speelsters hebben een individueel trainingsschema gekregen zodat ze voor de aanvang van het veldseizoen conditioneel op peil zijn. Er is onderling veel online contact binnen de selectie en er wordt gezamenlijk ook online gekeken naar wedstrijdbeelden van het veldkorfbal. We moeten er wel staan als dat seizoen begint want er moet nog een aantal belangrijke punten worden gehaald voor lijfsbehoud. Zowel NOVA 1 als 2 stonden op degradatie in de zaal. We wachten op een definitief besluit van het KNKV maar waarschijnlijk is dat deze degradatie niet door gaat. Dat betekent dat beide teams in de huidige klasse blijven spelen volgend seizoen’.

Afgelast

Ook NOVA heeft veel activiteiten moeten afgelasten zoals het jeugdkamp 2020 ‘Nova goes Viral’. Dit kamp zou plaatsvinden op 3, 4 en 5 april. De organisatie van het kamp zal de komende tijd bekijken of en wanneer het kamp doorgang kan vinden. Voor een oefentoernooi op het sportpark op 11 april geldt hetzelfde. Steven Bakker:’ Een toernooi met 10 clubs uit de regio en ruim 200 deelnemers met een bbq en een feestavond. Eeuwig zonde maar ook financieel een flinke klap. Deze activiteiten brengen immers ook geld in het laadje en dat lopen we nu mis’. 

Knopen

Duidelijk is dat elke vereniging zijn problemen en onzekerheden kent. De nationale sportbonden moeten nog knopen doorhakken die te maken hebben met promotie en degradatie en start van nieuwe competities. Daar wachten de verenigingen gelaten op. Wanneer deze crisisperiode lang gaat duren is het niet ondenkbeeldig dat verenigingen ook in de financiële problemen komen. Immers de vaste lasten als huur en onderhoud gaan gewoon door en voor veel verenigingen vallen de inkomsten via de sportkantine weg. Hopelijk zijn er ook bij gemeenten vangnetten om het omvallen van verenigingen te voorkomen. 

Meer berichten