Michel Everaert in het drijvende stadion op de Hofvijver in Den Haag waar het WK Beachvolleybal wordt gespeeld.
Michel Everaert in het drijvende stadion op de Hofvijver in Den Haag waar het WK Beachvolleybal wordt gespeeld.

Michel Everaert geridderd bij WK Beachvolleybal

Sport Sport

Michel Everaert uit Bilthoven is directeur sport van de Nevobo. Vrijdag, voorafgaand aan de officiële openingsceremonie van het WK Beachvolleybal, werd hij koninklijk onderscheiden. De beachvolleybalpionier werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Minister Edith Schippers (Sport) speldde Everaert ten overstaan van familie, vrienden en collega's het lintje op.

door Henk van de Bunt

Wie dezer dagen contact wil leggen met Everaert moet afreizen naar de hofstad. De wedstrijden in Den Haag worden in een drijvend stadion op de Hofvijver gespeeld. Het stadion heeft ruimte voor 5.500 toeschouwers. Onder meer de halve finales en finales worden daar afgewerkt.

Podium
Michel Everaert (52 jaar) werd op het mooist denkbare podium geëerd voor al zijn verdiensten voor het (beach-)volleybal. Als beachvolleyballer werd hij vijf keer Nederlands kampioen en kwam hij samen met Sander Mulder uit op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. Als indoorspeler speelde Everaert lang in de Nederlandse eredivisie. Na zijn carrière als speler had Everaert een groot aandeel in de professionalisering van het beachvolleybal in Nederland. Het wereldkampioenschap beachvolleybal, dat in 2015 voor het eerst in de geschiedenis in Nederland werd georganiseerd, is mede door zijn inzet binnengehaald. Het betekent de kroon op zijn vele inspanningen als beachvolleybalpionier.

Oprichter
Everaert was de medeoprichter van beachvolleybalschool Breda Beach, de eerste beachvolleybalschool in Nederland, waar nieuwe spelers werden opgeleid maar ook trainers het vak konden leren. Daarnaast was hij organisator van de jaarlijkse beachweek Breda (van 700 deelnemers in 1994 naar 3500 deelnemers in 1999). In nauwe samenwerking met Jouke C. Benes, trainer, coach en zelf actief-speler, schreef Everaert een complete handleiding waarin alle ins & outs van het moderne beachvolleybal uitgebreid aan de orde kwamen. Everaert was medeorganisator van de Swatch beachvolleybal Tour, een jaarlijks evenement bestaande uit 8 evenementen eindigend met het NK in Scheveningen.

De Bilt
Behalve voor topbeachvolleybal zet Everaert zich ook al jaren in voor de breedtesport. Hij was mede-initiatiefnemer van La Playa Blanca in de Biltse Duinen, waar ieder jaar ruim 100 beach-volleyballers actief zijn. Everaert: 'Om het beachvolleybal in de gemeente De Bilt op de kaart te zetten hebben wij samen Irene Beach in 2009 opgezet. Inmiddels heeft Irene Beach zo'n 200 leden en heeft men diverse toptrainers aan de club weten te binden.

Groeien
Naast het vele vrijwilligerswerk ter stimulering van het beachvolleybal heeft ook de professionele inzet van Michel geleid tot het op de kaart zetten en moderniseren van het beachvolleybal in Nederland. Door zijn inzet heeft hij het beachvolleybal laten groeien in 5 segmenten: clubs, beachvolleybalcircuit langs de kust, talentontwikkeling, nationale teams-programma en evenementen. Het resultaat is meerdere Europese titels, een wereldtitel bij de mannen (Brouwer & Meeuwsen 2013) en ook de prestaties van jeugdteams en talentopleiding zijn in vergelijking met andere landen state of the art. Ook het binnenhalen van grote evenementen (zoals het EK dames en het WK beachvolleybal in 2015) en de ontwikkelingen in de breedtesport zijn indrukwekkend. Het beachvolleybal is één van de sterkst groeiende sporten in Nederland (zowel op het gebied van de top- als de breedtesport) waarbij de Nevobo als voorbeeld voor andere bonden fungeert.

Bizar
Michel Everaert, directeur Sport van de volleybalbond NeVoBo, is best wat gewend de laatste jaren als het gaat om de ontwikkeling van het beachvolleybal. Het beleid, waarin sportstimulering een belangrijke rol speelt, werkt. 'Maar zo hard als nu, als dit jaar, zo is het nog nooit gegaan'. Groeide het aantal beachvolleyballocaties van 4 in 2004 naar zo'n 200 eind 2014, de verwachting is dat er de komende maanden zo'n 50 locaties bijkomen. 'De kans is - ik had het een jaar geleden niet durven dromen - dat we nog in 2015 over de 250 heen gaan. Overal duiken ze nu op, echt bizar'.