Van de oudste jiu jitsu-leden was er taart met foto die heerlijk smaakte.
Van de oudste jiu jitsu-leden was er taart met foto die heerlijk smaakte.

Judokan heeft wereldscheidsrechter

Sport Sport

Afgelopen dinsdag heeft Judokan gevierd, dat hun docent Martin Koudijs wereldscheidsrechter jiu jitsu is geworden. Het praktijkexamen legde Martin af in Athene, na allereerst het theoretische gedeelte in Parijs afgelegd te hebben.

Ter gelegenheid van de huldiging hadden de leden van Judokan een programma in elkaar gedraaid, waarbij bij elke wisseling van groep iets feestelijks kon plaatsvinden. De sportzaal was versierd met ballonnen en slingers en de jongste leden hadden een tekening voor Martin gemaakt. Van het bestuur ontving hij een kleurige buitenplant.

Uitdagend
Begin mei slaagde Judokan-docent Martin Koudijs voor zijn wereld-licentie jiu jitsu. Martin is al jaren actief in de Jiu Jitsu sport. Op zijn 16e ging hij op les en in de loop der jaren behaalde hij de derde dan. Hierna ging hij de opleiding doen voor Jiu Jitsu leraar, waarna hij zich ging concentreren op het lesgeven. Tussendoor deed hij de opleiding tot Jiu Jitsu scheidsrechter. Na ruim tien jaar in Nederland actief te zijn geweest al scheidsrechter behaalde Martin zijn diploma voor internationaal scheidsrechter. Vanaf die tijd mocht hij ook actief zijn als scheidsrechter op Europese toernooien. Vervolgens promoveerde hij continental referee A als laatste opstapje naar begin mei; de aanstelling als wereldscheidsrechter. Naast het lesgeven is het scheidsrechteren voor Martin een enorme uitdaging. De Jiu Jitsu - sport bestaat uit vele facetten, waardoor het steeds interessant blijft. Naast de recreatieve vorm heb je ook twee wedstrijdvormen: het fighting- en het duo-systeem. Bij het fighting systeem strijden twee Jiu Jitsuka’s tegen elkaar in drie verschillende fasen: de fase van het trappen en stoten, de fase van de werp- en neerhaaltechnieken en de fase van de grondtechnieken. Het duo systeem is een soort demonstratievorm. Twee koppels nemen het op tegen elkaar door vooraf ingestudeerde technieken te laten zien die door de scheidsrechters beoordeeld worden op verschillende facetten. Al deze aspecten van de sport komen aan de orde in de lessen Jiu Jitsu bij Judokan Maartensdijk.

!