Logo vierklank.nl
Op het plein heerste in 2019 een gezellige drukte. Dit jaar kiest het bestuur noodgedwongen voor een alternatieve actie.
Op het plein heerste in 2019 een gezellige drukte. Dit jaar kiest het bestuur noodgedwongen voor een alternatieve actie.

Doe wat je kunt voor onderzoek ALS

  Human Interest

In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus kiest het bestuur van de Rabobank ALS Lenteloop dit jaar voor een andere opzet. Maandag 1 juni vindt helaas geen spetterend lustrumfeest plaats met vele hardlopers, wandelaars en bands, maar kiest het bestuur voor een alternatieve actie: “Doe wat je kan”.

door Walter Eijndhoven

Het zat er al een tijdje aan te komen. Het ene evenement na het andere werd afgeblazen in verband met de perikelen rond het coronavirus, zo ook het inmiddels bekende evenement de ALS Lenteloop in Bilthoven. ‘Het bestuur van de Rabobank ALS Lenteloop was hevig geschrokken van de impact die het coronavirus op de maatschappij heeft’, vertelt voorzitter Corine van der Sluijs. ‘Het laten doorgaan van dit evenement, het eerste lustrum, kon niet. Wij willen toch graag zoveel mogelijk geld ophalen voor het voortzetten van onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS’.

Filmpje

Door de organisatie van het evenement is een alternatief bedacht om de noodzakelijke fondsenwerving voor onderzoek toch door te laten gaan. Een groot aantal lopers had zich al ingeschreven om mee te doen. Van der Sluijs: ‘Wij nodigen iedereen uit een eigen actie te verzinnen, in plaats van het gezamenlijk lopen en die te laten sponsoren. Door daar een foto of filmpje van te maken, kun je sponsoren warm krijgen aan jouw actie te doneren, uiteindelijk voor meer onderzoek. Het filmpje of foto moet iets leuks of ludieks laten zien, bijvoorbeeld je eigen hardloopprestatie, een taart die je bakt, hoe je muziek maakt of hoe je het leven viert. Verzin iets leuks. De vijf origineelste inzendingen krijgen een leuke prijs’.

Alle ingestuurde filmpjes en foto's komen op de website van de ALS Lenteloop. Op maandag 1 juni 2020 overhandigt de organisatie, samen met de hoofdsponsor Rabobank, de cheque aan het ALS Centrum.

Initiatiefnemer van het eerste uur Vincent Cornelissen vindt het jammer dat de ALS-Lenteloop niet kan doorgaan. ‘Het is erg verdrietig, maar wel begrijpelijk natuurlijk dat het evenement niet doorgaat. Velen hebben nu wel iets anders aan hun hoofd, maar volgend jaar maken wij er samen een topevenement van’, vertelt Cornelissen. Om toch de benodigde gelden binnen te halen (nu bijna 75.000 euro) voor meer onderzoek naar ALS, heeft het bestuur een andere vorm bedacht. Cornelissen. Omdat veel acties niet doorgaan, komt voortgang van ALS-onderzoek in de knel en is juist nu een bijdrage keihard nodig. Cornelissen: ‘Huidige en nieuwe deelnemers die graag iets willen en kunnen doen, vragen wij een actie te verzinnen en te laten sponsoren. Wie weet win jij een leuke prijs met je foto of filmpje. En: doneren aan de Rabobank ALS Lenteloop kan altijd!’

Meer informatie over de Rabobank ALS Lenteloop is te vinden op de website www.alslenteloop.nl

Meer berichten