Leila Weiss hield op 27 januari een indrukwekkende toespraak.
Leila Weiss hield op 27 januari een indrukwekkende toespraak. Foto: Guus Geebel

Regio TV De Bilt sprak met Leila Weiss

Historie

Maandag 27 januari was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd. Auschwitz is het internationale symbool van de Holocaust, waarbij 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma zijn vermoord en vernietigd. Het waren mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord om wat ze waren. 

In de gemeente De Bilt waren heel veel inwoners op 27 januari naar het gemeentehuis gekomen om de bevrijding van Auschwitz te herdenken bij het tijdelijk monument Levenslicht in het gazon voor Jagtlust. Na een welkomstwoord door Annemiek Bovee hield burgemeester Sjoerd Potters een toespraak. 

Selectie

Collega Guus Geebel schrijft in De Vierklank (week 5): ‘Indrukwekkend was de bijdrage van Leila Weiss namens Sinti en Roma. Zij vertelt dat ze met het verhaal dat ze hier houdt tegemoetkomt aan de belofte die ze aan haar vader deed om door te geven wat er gebeurd is. ‘In de vroege ochtend van 16 mei 1944 werden 578 zigeuners door Nederlandse politieagenten van hun bed gelicht. Ze moesten op bevel van de Duitsers naar kamp Westerbork worden overgebracht. Op de Drentse heide aangekomen vond er een scheiding plaats.’ Er bleken fouten te zijn gemaakt waardoor 333 mensen konden vertrekken. ‘De 245 die waren overgebleven werden op grond van hun uiterlijk, zeden en gewoonten als zigeuner aangemerkt en moesten op 19 mei vertrekken. Zij kwamen terecht in het vernietigingskamp Auschwitz. In tegenstelling tot de Joden die meestal direct na aankomst werden vergast, werden Sinti en Roma in een zigeunerlager geïnterneerd waar kinderen werden gebruikt als object voor de studie van dokter Mengele’. 

RegioTV De Bilt

RegioTV De Bilt bezocht mevrouw Weiss thuis om te praten over de familie van haar vader Hannes Weiss, de vervolging van de Roma en Sinti door de nazi’s en de gevolgen van de oorlog voor haar eigen jeugd en verdere leven. Zie www.regiotvdebilt.nl om deze opname te bekijken.  [HvdB]