Logo vierklank.nl
Ike Bekking bedankt Dido Michielsen voor haar bijzondere verhaal.
Ike Bekking bedankt Dido Michielsen voor haar bijzondere verhaal.

Boekbespreking in De Kelder

  Historie

Dinsdag 4 februari stroomde De Kelder van de Bilthovense Boekhandel vol met belangstellenden naar het verhaal van Dido Michielsen, auteur van de onlangs verschenen historische roman 'Lichter dan ik'. Dido is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Boekhandelsprijs.

Het boek is een familiegeschiedenis en gaat terug naar de tijd van haar betovergrootmoeder, de Javaanse Isah, en de afschaffing van de slavernij in Nederlands Indië in 1863. Isah was een zgn. njai, een inlandse, rechteloze minnares van een blanke man, meestal een Nederlander. Zij krijgt 2 dochters. Na verloop van tijd worden moeder en kinderen verstoten voor een andere njai. Het is een illustratie van de toen nog geldende rassenleer, met daarin de superioriteit van het blanke ras. En vrouwen waren daarbij nog minder waard dan mannen. Bovendien waren inwoners van gemengde afkomst superieur aan de oorspronkelijke bewoners.

Dido maakte haar verhaal meer voorstelbaar met foto's van haar familie in het voormalig Nederlands-Indië. Om haar verhaal met feiten te staven is zij op reis geweest naar Indonesië en deed zij onderzoek in de plaatsen waar haar voorouders geleefd hebben. Bij meerdere toehoorders riep het verhaal van Dido herinneringen op; soms emotioneel van aard. Na afloop werd er nog lang nagepraat over dit bijzondere en herkenbare verhaal.   (Frans Poot)

Meer berichten