Zoeken naar voorouders wordt makkelijker dankzij gedigitaliseerde informatie. (RHC Vecht en Venen, ca. 1915
Zoeken naar voorouders wordt makkelijker dankzij gedigitaliseerde informatie. (RHC Vecht en Venen, ca. 1915

Voorouders gezocht

Historie

In het RHC Vecht en Venen en op hun site zijn de archieven van de gemeenten Stichtse Vecht, De Bilt, De Ronde Venen en Weesp te vinden. In depots ligt ruim 600 jaar erfgoed.

Mede door het succes van een televisieprogramma als Verborgen Verleden is de interesse voor het zoeken naar je voorouders de laatste jaren ontzettend toegenomen. Daarbij wordt het ook steeds gemakkelijker om thuis vanuit je luie stoel te zoeken naar gegevens, omdat steeds meer gedigitaliseerde informatie te vinden is op het internet. Maar hoe vind je je weg in die eindeloze hoeveelheid informatie? En hoe betrouwbaar is datgene wat je vindt? Kan je daadwerkelijk wel alles vinden via het internet? En hoe maakt je daar een overzichtelijke stamboom van?

Allemaal vragen waarop tijdens een cursus in de Studiezaal van het RHC Vecht en Venen (Schepersweg 6e in Breukelen) antwoord zal worden gegeven. Stap voor stap zal worden uitgelegd hoe je kan zoeken in bronnen als de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw- en begraafboeken, maar ook in een aantal belangrijke internetportals.

Vanwege de grote belangstelling voor zo'n cursus stamboomonderzoek wordt er nu een tweede groep opgestart vanaf vrijdag 13 maart. Informatie daarover en aanmelden kan via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl. Komen voorouders niet uit deze regio? Geen probleem. Juist omdat er met veel digitale bronnen aan de slag gegaan wordt, is er ook toegang tot veel informatie in het hele land. De cursus wordt afgesloten met een rondleiding door het archiefdepot.