Het oorlogsmonument van Westbroek herdenkt 20 inwoners die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Negen inwoners stierven op Bevrijdingsdag.
Het oorlogsmonument van Westbroek herdenkt 20 inwoners die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Negen inwoners stierven op Bevrijdingsdag.

75 jaar vrijheid

Cultuur

De 4 mei-werkgroep ´Maartensdijk en de kleine kernen´ was volop bezig met de voorbereidingen voor de herdenking - dit jaar - in Groenekan. Iedereen zal begrijpen, dat dit in 2020 geen doorgang kan vinden. Werkgroeplid Coby Merkens vertelt: ‘De werkgroep is erg verheugd, dat de sprekers, muzikanten, koor en de kerkenraad van de hervormde kerk hun medewerking voor 2021 nu al toegezegd hebben’.

Coby vervolgt: ‘Toch kunnen we als werkgroep in 2020 iets zichtbaars tonen. Dat doen wij door bij de monumenten in Westbroek en Groenekan later een krans te plaatsen. Namens alle inwoners: ‘Opdat wij hen niet vergeten’

Westbroek
Het monument voor de N.H. kerk in Westbroek is opgericht ter nagedachtenis aan twintig inwoners van de gemeente, die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Onder hen bevinden zich zes verzetsmensen en drie burgers die op 5 mei 1945 om het leven zijn gekomen.

Groenekan
Over het monument in Groenekan vertelt Coby Merkens: ’Op 28 mei 1944 maakte een Amerikaanse B-17 bommenwerper een noodlanding in Groenekan, waarbij drie bemanningsleden om het leven kwamen. Zeven bemanningsleden worden krijgsgevangen gemaakt. Op 28 mei 2014 werd een monument onthuld ter nagedachtenis hieraan op de hoek van de Groenekanseweg en de Versteeglaan. Groenekan herdenkt hun offer. Hun offer voor onze vrijheid’.

Thuis
Wat kan men thuis doen op 4 mei? Coby Merkens antwoordt: ‘De Vlag halfstok hangen. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het (Nationale) comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19.58 uur. Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

[door Henk van de Bunt]

Op onlinemuseumdebilt.nl zijn filmbeelden te zien over de bevrijding van Bilthoven op 7 mei 1945. De film is geplaatst door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie te Den Haag. Dit instituut is de historische afdeling van het ministerie van Defensie en houdt zich bezig met onderzoek naar en publicaties over de geschiedenis van de krijgsmachtonderdelen van Nederland.