Logo vierklank.nl
Lucia van der Velden naast haar Gebroken Vaas in Het Lichtruim.
Lucia van der Velden naast haar Gebroken Vaas in Het Lichtruim.

Dramatiek rond een gebroken vaas

  Cultuur

Tijdens de expositie van de fotoclub in het Lichtruim van 3 juni tot 8 juli wordt keramisch werk van Lucia van der Velden, lid van Kunstkring BeeKk, in de vitrines getoond. Achter één van de kunstwerken, een gebroken vaas, schuilt een wel heel bijzonder verhaal.

door Walter Eijndhoven

De vaas in kwestie heeft een bijzondere plek gekregen in Het Lichtruim. Als je langs wandelt, trekt het object direct de aandacht: een kapotte vaas, in vele scherven. 'Is dat kunst?' Volgens  Lucia van der Velden zeker wel. Van der Velden: 'Na ongeveer zeven weken van voorbereidend werk - ontwerp, kiezen van de decoratie (Sterrenhemel van Van Gogh), het opbouwen van de vaas, het aanbrengen van de engobelaag en het drogen, was het dan zover. De vaas kon in de oven. In de eerste stook ging alles nog prima. Toen de oven voor de tweede keer, na het decoreren / glazuren werd geopend, zag de kleurstelling van de vaas er goed uit'.

Gebarsten
Helaas bleef het daarbij. De vaas was in een groot aantal stukken gebarsten. De schok was groot bij Van der Velden, want de vaas was bedoeld voor de Kunstroute. 'Wat er precies is gebeurd tijdens deze stook, weet ik niet. Maar ook dat hoort erbij'. Om haar gevoelens te vertolken, heeft Van der Velden naar een passend gedicht gezocht. Dat is haar gelukt. Van der Velden: 'Het gedicht (van Wim Beeren) heb ik bij de vaas geëtaleerd. Het beschrijft voor mij de weg van een ieder, die iets kunstzinnigs probeert neer te zetten. Ik heb hier veel van geleerd. Als keramiste moet ik accepteren dat niet alles onder controle is. En eigenlijk is dit een heel spannend stuk geworden om ten toon te stellen. Het laat de kwetsbaarheid van het proces zien'.

Doorgaan
Gelukkig gaat Van der Velden gewoon door met haar werk als keramiste/kunstenares. Geboren en getogen in een artistiek gezin weet zij als geen ander wat een ambacht uitoefenen inhoudt. Na een aantal ambachtelijke omzwervingen, kwam zij terecht bij het materiaal waarop zij direct verliefd werd: klei. Van der Velden: 'Met klei ga je terug naar de basis. Ik ben in 2002 in de leer gegaan bij keramiste en kunstenares Brigitte Reuter van het Keramisch Atelier in Utrecht. Om mijn honger naar nog meer kennis te stillen, ben ik in 2011 aan de Keramiekopleiding bij de SBB in Gouda begonnen. In 2014 heb ik deze opleiding afgerond op het gebied van Handvormen en Glazuren'.

De Gebroken Vaas is tot en met 7 juli nog in Het Lichtruim te zien. Voor daarna wordt nog een plaats gezocht waar hij mag staan. Sinds 1 november 2013 werkt Van der Velden in Studio K van AmbachtAteliers in De Bilt. Op maandag en dinsdag wordt hier ook door cursisten gewerkt.  Voor meer informatie, ook als u een plek heeft of weet voor de Gebroken Vaas, kunt u haar bellen op nr. 06 13431104.

Meer berichten