Na de ontmanteling kwam de voormalige gemeenteschuur tevoorschijn.
Na de ontmanteling kwam de voormalige gemeenteschuur tevoorschijn.

Groen hart voor het van Boetzelaerspark

Cultuur Natuur & Milieu

Zaterdag 27 juni ontmoeten bezoekers en De Vrienden van het Van Boetzelaerpark elkaar om te vieren dat het Van Boetzelaerpark een prachtig groen hart heeft gekregen.

door Henk van de Bunt

In november 2013 verwijderden de Vrienden van het van Boetzelaerspark, met behulp van een groot aantal vrijwilligers en met medewerking van de afdeling Groen van de gemeente, de eendenkooi uit het park. Dat resulteerde in een nieuw en fraai uitzicht over de vijver in het park. Maar daarnaast werd de voormalige gemeenteschuur, jaren gebruikt voor opslag van onderhoudsmateriaal, opnieuw 'onthuld'. De schuur was volledig ingegroeid en zodoende in onbruik geraakt.

Schuur
De werkschuur, die tevoorschijn kwam bleek nog zo goed van kwaliteit dat het de moeite waard was plannen te maken om het bouwwerkje op te knappen en om te toveren tot 'Vriendenhuisje'. Van het een kwam het ander; bestuurslid Toos Bedaux: 'Wij droomden van een mooie stevige vlonder als verbinding tussen huisje en vijverrand met aansluitend een grasweide met mooie beplanting. Een mooi groene plek waar jong en oud kan genieten, met zicht op de vijver, de rododendrons en mooie boompartijen'. Dankzij de kundige en betrokken inbreng van architect Vincent Smulders en financiële bijdragen van de K.F. Heinstichting, het Van Ewijkfonds en Stichting het Witte Kruis en de Gemeente De Bilt is deze droom werkelijkheid geworden. Uiteraard zitten er ook vele uren werk in van de Vrienden van het park en medewerkers van het bedrijf Brandola uit Lunteren.

Vlonder
Inmiddels is het huisje actief in gebruik tijdens de maandelijkse werkochtenden van vrijwilligers en voor opslag van gereedschap. De vlonderbank wordt door jong en oud gebruikt als ontmoetings- of rustplekje en de nieuwe aanplant en ingezaaid gras beginnen al aardig te wortelen. Bedeaux: 'Ter afsluiting van deze productieve periode willen we de laatste werkochtend voor de zomer afsluiten met de feestelijke officiële opening van dit groene hart van het park. Vrienden van het van Boetzelaerpark en alle inwoners uit de gemeente die zich betrokken voelen bij het park zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Op zaterdag 27 juni om 12.30 uur zal de opening van het 'Parkhuisje' met vlonder en opnieuw ingerichte omgeving in het hart van het Van Boetzelaerpark in De Bilt worden verricht door wethouder Anne Brommersma (o.a. Duurzaamheid en Milieu). Muzikaal zal dit ondersteund en begeleid worden door het Biltse saxofoonkwartet XASAVA o.l.v. mw. Ankie de Niet.

Volledig verscholen en nauwelijks zichtbaar de schuur in de oude eendenkooi (foto Ben Verwiel).