Hoe vluchtelingenkinderen verdwijnen wordt duidelijk in de tentoonstelling.
Hoe vluchtelingenkinderen verdwijnen wordt duidelijk in de tentoonstelling.

Reizende tentoonstelling naar het Lichtruim

Algemeen

Steunpunt Vluchtelingen De Bilt zet de schijnwerper op een urgente kwestie binnen de vluchtelingengemeenschap: het verdwijnen van duizenden vluchtelingkinderen na aankomst in Europa. 

In samenwerking met het internationale journalistencollectief ‘Lost in Europe’ brengt Steunpunt Vluchtelingen De Bilt een tweedelige, reizende tentoonstelling naar het Lichtruim in Bilthoven, te zien tot 10 juni.

Aanleiding voor het televisieprogramma Nieuwsuur om op 30 april uitgebreid aandacht aan de verdwijning te besteden. Naar schatting ruim 51.000 kinderen tot 18 jaar zijn in Europa verdwenen, waarvan 850 in Nederland. En deze aantallen lopen op. Een belangrijk deel hiervan loopt het risico om in een uitbuitingssituatie te belanden.

Kwetsbare kinderen

Lost in Europe, onder leiding van Europese onderzoeksjournalisten, presenteert een aangrijpende combinatie van originele fotografie van Ahmet Polat, illustraties van Dan Archer en onderzoeksjournalistiek van Geesje van Haren. Elk onderdeel van de expositie vertelt het verhaal van een land binnen een vaste structuur, waardoor de bezoekers een dieper inzicht krijgen in de complexiteit van het probleem.

De expositie is tot 10 juni te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek in Het Lichtruim, Planetenplein 2 in Bilthoven op maandag van 13.00 tot 17.30 uur en de overige weekdagen van 08.30 tot 17.30 uur.        (Rob Muntendam)