Leden van Kerngroep Grootouders voor het Klimaat Marieke Bemelman (links) en Liesbeth van Hennik zijn er al klaar voor.
Leden van Kerngroep Grootouders voor het Klimaat Marieke Bemelman (links) en Liesbeth van Hennik zijn er al klaar voor.

Toekomststoel

Algemeen

door Henk van de Bunt

De Toekomststoel is symbool van de toekomst van volgende generaties. De stoel reist vanaf eind april een half jaar lang door De Bilt: langs basisscholen, de bibliotheek, organisaties en bedrijven. Onderweg worden wensen en ideeën verzameld op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Eind oktober komt de Toekomststoel met de bijeengebrachte klimaatwensen terug bij de burgemeester en zijn wethouders.

De Toekomststoel is een idee van Jan Terlouw: een lege stoel die in iedere vergadering en elk overleg de toekomst vertegenwoordigt en ons eraan helpt herinneren om duurzaamheid mee te wegen in de beslissingen van vandaag. Ook de leiders van ons land moeten continu herinnerd worden aan het belang van een duurzame wereld van morgen. Daarom pleit men voor een #toekomststoel in de Tweede Kamer. Een 151ste, lege zetel die ervoor zorgt dat de leden die het volk vertegenwoordigen rechtvaardige keuzes maken voor de toekomstige generaties. Om de stoel deze prominente plek in Den Haag te geven zijn 40.000 handtekeningen nodig.

De Bilt

Op donderdag 18 april zal burgemeester Sjoerd Potters de aftrap geven van een ‘reislustig en toekomstgericht’ programma voor een reis, die de Toekomststoel vanaf eind april een half jaar lang door de gemeente De Bilt gaat maken om dan eind oktober weer bij hem terug te komen.

Bij die aftrap licht Marianne Houkamp, lid van de kerngroep Grootouders voor het Klimaat De Bilt/Bilthoven, het doel toe van de reizende Toekomststoel: het verzamelen van klimaatwensen van jong en oud in onze gemeente.Klimaatburgemeester Elke Rabé laat vervolgens als eerste zien waar de reis van de Toekomststoel voor bedoeld is door het inbrengen van haar duurzame wens(en) voor De Bilt.

Buiten

Vanaf 16.15 uur gaat het ‘voorprogramma’ over in een buitengebeuren op en rond het bordes van Jagtlust. Zoveel mogelijk kinderen en (groot)ouders zijn daar van harte uitgenodigd om klimaatburgemeester Elke Rabé uit te wuiven. Onder trompetgeschal zal zij wegfietsen voor de eerste reisetappe. Voor een glaasje limonade, koffie of thee wordt gezorgd. De organisatie stelt de aanwezigheid op 18 april - neem ook (klein)kinderen mee - erg op prijs en ziet een aanmelding graag tegemoet op grootoudersklimaatdebilt@gmail.com.

Voorlezen

Enthousiaste Grootouders voor het Klimaat verzorgen op zaterdagen - steeds tussen 14.00 en 15.00 uur - voorleesmiddagen bij de Bilthovense Boekhande. Er wordt voorgelezen uit de meest inspirerende klimaatboeken voor kinderen, die in 2022 en 2023 zijn verschenen. De voorleescessies zijn nog op 20 april en 18 mei; uit de bekroonde boeken gaan de Grootouders op zaterdag 29 juni extra feestelijk voorlezen bij de Bilthovense Boekhandel.