De dwergvleermuis vangt per nacht wel 1000 muggen.
De dwergvleermuis vangt per nacht wel 1000 muggen.

Workshop ‘Vleermuizen tellen’

Algemeen

Wie graag wat meer wil weten over de vleermuis en bij wil dragen aan de bescherming van deze bijzondere diersoort wordt uitgenodigd batspotter te worden. Gemeente De Bilt organissert een workshop ‘Vleermuizen tellen’ waarin een ecoloog uitleg over het gedrag van vleermuizen en instructie geeft over hoe u met behulp van een batdetector vleermuizen kunt tellen.

Na het volgen van deze workshop bent u batspotter en kunt u worden ingezet om op bepaalde plekken in de gemeente vleermuizen te tellen. Het tellen vindt plaats vanaf 15 april, is na zonsondergang en duurt ongeveer een uur. Hoe vaak u op pad gaat om te tellen is aan u.

Kasten
Vleermuizen hebben het steeds moeilijker om een geschikte verblijfplek te vinden. Om vleermuizen in deze gemeente beter te beschermen, biedt de gemeente gratis vleermuiskasten aan; gezocht wordt naar inwoners die een geschikte plek hebben en het leuk vinden een vleermuiskast te plaatsen op hun terrein. De kast moet minimaal 3 meter boven de grond kunnen worden geplaatst, niet direct onder een straatlantaarn en op een gevel gericht naar het noorden, oosten of westen.

De gemeente betaalt voor de kast en de installatie ervan; haar ecoloog kiest de best aangeboden locaties uit. De gemeente is vooral nog op zoek naar locaties in Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek.

De workshop wordt op woensdag 10 april van 20.00 tot 21.30 uur gegeven. Aanmelden via vleermuis@debilt.nl. [HvdB]