Leerlingen van de Theresiaschool bij hun lesvrachtwagen.
Leerlingen van de Theresiaschool bij hun lesvrachtwagen.

Les verkeersveiligheid op Theresiaschool

Algemeen

Leerlingen van basisschool Theresia in Bilthoven volgden op 25 maart het lesprogramma ‘Veilig op Weg! Blijf uit de dodehoek’ om kennis te maken met de gevarenzones rondom een vrachtwagen. Het programma wordt verzorgd door Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) en is er op gericht kinderen bewust te maken over de gevaren van grote voertuigen.

Instructeur en vrachtwagenchauffeur Mark Uringa van TLN gaf de kinderen handige tips mee. ‘Blijf rechts en probeer altijd ruim achter de grote voertuigen te blijven’, vertelt hij de leerlingen. ‘Dat is nodig omdat vanuit de cabine niet alles te zien is achter het stuur. Houd daarom minstens drie meter afstand tot de vrachtwagen.’

Met de training wil TLN en VVN kinderen bewust maken van de gevaren van de dode hoek. Kinderen mogen zelf ook plaatsnemen in de cabine om het beperkte zichtveld te ervaren. Spiegels en camera’s maken de dode hoeken kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting van levensbelang, vooral voor jonge verkeersdeelnemers. Instructeur Mark geeft de kinderen daarom advies waar ze goed zichtbaar zijn voor de vrachtwagenchauffeur en hoe ze het beste kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer.