Rob Schouw heeft zijn functie neergelegd.
Rob Schouw heeft zijn functie neergelegd. Foto: Mel Boas

Sfeervol afscheid Rob Schouw bij KunstenHuis Idea

Algemeen

Rob Schouw, directeur-bestuurder van KunstenHuis Idea, heeft de organisatie per 1 maart verlaten om van zijn pensioen te genieten. Rob blijft nog enige tijd een adviserende rol vervullen voor speciale projecten.

Sinds het aantreden van Rob Schouw in augustus 2012, heeft de organisatie belangrijke stappen gezet op het gebied van kunst en cultuur in de regio De Bilt, Zeist en later ook Bunnik en Soest. In de tijd dat Rob directeur-bestuurder was fuseerden de Biltse- en de Zeister- muziekschool en werd de Peppel in 2019 ondergebracht bij wat toen nog het KunstenHuis heette. Twee elkaar concurrerende dansscholen vonden elkaar en brachten hun dansaanbod als Dansschool EDC onder bij het KunstenHuis. 

Onderzoek
Na een onderzoek van de toezichthouders van Idea en het KunstenHuis bleek dat de twee organisaties zo mooi complementair aan elkaar waren dat het een erg logische en wenselijke optie was om deze twee organisaties in elkaar te schuiven waardoor in januari 2022 KunstenHuis Idea ontstond.

Overdracht
Met ingang van 1 december 2023 is Jan Brands-Leever de nieuwe directeur-bestuurder van KunstenHuis Idea. Rob Schouw heeft tussen 1 december en 1 maart zijn werk aan Jan Brands-Leever overgedragen om een soepele overgang te realiseren en de kennisoverdracht te waarborgen. Rob Schouw blijft in de rol van adviseur beschikbaar voor

Blijvende impact
Jo de Viet, voorzitter Raad van Toezicht: ‘Rob Schouw heeft zich met passie en toewijding ingezet voor KunstenHuis Idea. Vanaf 2012 heeft hij vol overgave inhoud gegeven aan onze missie en visie en hij heeft een blijvende impact gehad op ons werk en onze huidige organisatie. Als Raad van Toezicht hebben we genoten van de samenwerking, zijn inspirerende leiderschap en zijn scherpe inzichten. Zijn grote betrokkenheid hebben ons bij de les gehouden en gemotiveerd. We hebben groot respect hoe Rob met zijn team KunstenHuis Idea door de coronacrisis heeft geloodst. We zullen de aanwezigheid van Rob enorm missen, niet alleen om zijn professionele prestaties, maar ook om zijn menselijke kwaliteiten. Rob zijn integriteit, empathie, betrokkenheid en opgeruimde karakter hebben een diepe indruk op ons achtergelaten’.

Cultuur in de regio
Met KunstenHuis Idea is een regio-brede cultuurorganisatie ontstaan, die toegang tot kunst en cultuur biedt voor iedereen die geïnteresseerd is. De bibliotheken zijn een toegangspoort tot kennis en cultuur, het kunstencentrum maakt kunst maken mogelijk van beginners tot opkomende kunstenaars en op de podia is een breed palet aan voorstellingen te zien, van voorstelling voor schoolklassen tot theater en muziek. Door samen te werken met lokale organisaties zijn tal van projecten en programma’s voor het onderwijs en de samenleving in de vier gemeenten ontstaan.

Afscheid
Voor het afscheid waren de wethouders en vertegenwoordigers van de afdelingen De Bilt, Zeist, Bunnik en Soest uitgenodigd. Opvolger Jan Brands-Leever blikte op humoristische wijze terug op de 12 jarige carrière van Rob in dit huis en sloot af met een gedicht over Rob. Daarna werd een film vertoond met de mooie momenten in dit huis. Er waren speeches van Jo de Vliet, lid van de Raad van Toezicht en de Zeister wethouder. Daarna zong gitarist Dorien Wiersma een zelf gecomponeerd lied over het werk van Rob, begeleid door Anita van Soest op de trompet. Ella Prins namens SKC prees in haar toespraak de inzet van Rob om het KunstenHuis voor alle scholen in onze gemeente toegankelijker te maken en er werd een film vertoond die het personeel van het KunstenHuis gemaakt heeft over het werk van Rob in dit huis.

Lied
Janneke de Glas, HR manager, nodigde het publiek en Rob uit om mee te doe met een quiz met vragen over de rol van Rob; ook was er een dansvoorstelling van leerlingen van de dansschool, waarin zij heel mooi hun waardering voor het werk van Rob uitbeeldden. Als laatste dankte Rob alle collega’s met wie hij 12 jaar met veel plezier heeft samengewerkt en de inspiratie die hij daarin ervaren heeft. Het muzikale slot was een lied waarin José Bosschers zong over gemis, begeleid door Rob Schouw op de gitaar en de Biltse wethouder Dolf Smolenaers op de elektrische piano. Rob en de vele aanwezigen genoten zichtbaar van een mooi afscheid en terugblik op zijn werk.


Rob Schouw heeft zijn functie neergelegd.  - Mel Boas


Balletdansers in hun uiting van waardering en dank voor Rob. - [foto Frans Poot]

Balletdansers in hun uiting van waardering en dank voor Rob.
José Bosschers zingt een afscheidslied voor Rob met muzikale ondersteuning van de afscheid-nemer zelve en wethouder Dolf Smolenaers.