Leerlingen van groep 7 van de Rietakker stemmen over de fictieve stad.
Leerlingen van groep 7 van de Rietakker stemmen over de fictieve stad.

Leerlingen basisscholen debatteren over nieuwe stad

Algemeen

Er gebeurde iets bijzonders in de raadzaal van het gemeentehuis. In plaats van raadsleden gingen leerlingen van groepen 7 & 8 afgelopen maand met elkaar in debat. Dat gebeurde tijdens het educatieve programma Democracity, met als doel om samen een fictieve stad te bouwen. 

Samen bouwen aan je eigen stad. Dat klinkt prachtig, maar is minder gemakkelijk dan je denkt. Het budget beperkt, evenals de ruimte, en iedereen wil iets anders. Gaan we voor veel groen, of bouwen we bedrijven? Een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? De leerlingen startten de middag met het oprichten van verschillende politieke partijen, waarna ze korte partijprogramma`s schreven en met elkaar in debat gingen Na verschillende stemrondes ontstonden de contouren van de nieuwe stad.

Compromissen
Anouk Bloemendal - juf van de Rietakker -vroeg Gemeente De Bilt of ze wilden meewerken aan het educatieve programma Democracity. Gemeente De Bilt was hier zo enthousiast over dat ze alle basisscholen uitnodigden mee te doen. Zeven scholen gingen hier op in. Onder begeleiding van een spelleider van ProDemos en ondersteund door een aantal lokale raadslieden en commissieleden leerden de basisschoolleerlingen veel over het democratisch proces. Zo leerden ze ook dat democratie soms hard werken is, dat je niet altijd precies krijgt wat jij en je partijgenoten wensen. Overleg, debat en compromissen zijn onvermijdelijk.

Nog eens
Gemeente De Bilt is blij met de opkomst en denkt erover na dit programma volgend jaar opnieuw aan te bieden aan de basisscholen in gemeente De Bilt. Wilt u meer informatie over dit programma, mail dan naar raadsgriffie@debilt.nl(Judith Boezewinkel)