Foto 3e prijs – IJsbaan, Claire Blom
Foto 3e prijs – IJsbaan, Claire Blom

Prachtige foto’s bij gemeentelijke fotowedstrijd

Algemeen

door Henk van de Bunt 

Voor de tweede keer heeft de gemeente De Bilt een fotowedstrijd onder inwoners georganiseerd; net als vorig jaar met een prachtige opbrengst. 56 foto’s gemaakt door 33 inwoners uit alle kernen delen op deze wijze hun fotografisch talent met de overige inwoners. Vijf ervan werden op 28 november in de bloemen gezet met een prijs door de jury en vanaf die dag zijn de foto’s te bewonderen in de kunstgang van het gemeentehuis. 

De jury bestond dit jaar uit fotografe Bea Blauwendraat, raadslid Fabian Vendrig en burgemeester Sjoerd Potters. Burgemeester Potters; ‘Geweldig dat zoveel inwoners weer de camera of mobieltje hebben opgepakt en ons verrassen met fraaie beelden uit onze kernen. 13 inwoners deden ook vorig jaar mee; erg leuk, dat zij er nu ook weer bij zijn. Als jury hadden we er weer een flinke kluif aan om de mooiste foto’s te selecteren. Doordat fotografen spelen met het licht en door de wisselende seizoenen en weersomstandigheden, komen er altijd weer verrassende en bijzondere beelden uit’.

Prijswinnaars
Burgemeester Sjoerd Potters reikte als eerste de derde prijs uit aan Claire Blom, die met een foto van de ijsbaan de jury overtuigde met een prachtige compositie. Potters: ‘De foto kenmerkt zich door wat mystiek met de mist op de achtergrond en nodigt uit om het water op te gaan. Qua compositie lijkt het dat er veel op gevoel is afgegaan. De 2e prijs - uitgereikt door Fabian Vendrig - is gewonnen door Wil Bouwman die een foto van een prachtig Hollands landschap uit Westbroek instuurde. Typerend voor onze agrarische kernen.

Herbie
Bea Blauwendraat begeleidde de uitreiking van de 1e prijs, die werd gewonnen door Jan Hermsen met een bijzonder dronebeeld van de ‘Herbie’-rotonde: ‘Het is een mooi bedacht beeld met zowel verstilling als versnelling’. De eervolle vermeldings-prijs ging naar Wieke van der Kuijl met een foto van het Biltse meertje, dat door de eenvoud uitblinkt in zeggingskracht. De jeugdprijs naar Luc Westerhof met een mooie zonsondergang bij de Hooge Kampse Plas. Potters besloot: ‘Veel dank aan alle fotografen voor jullie deelname en hierbij een uitnodiging om volgend jaar zeker weer mee te doen. Dan zijn er twee categorieën: naast de mooie plekjes in en van onze gemeente ook een categorie cultureel erfgoed. Maak vooral mooie sfeerfoto’s van ons rijke culturele erfgoed. We kijken uit naar jullie inzendingen’.

Tentoonstelling
De foto’s worden tot en met vrijdag 15 december tentoongesteld in de kunstgang van het gemeentehuis in Bilthoven. Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis is de tentoonstelling gratis te bezoeken.

Nieuwe fotowedstrijd
Ook komend jaar organiseert de gemeente weer een fotowedstrijd. Inwoners kunnen één of twee foto’s inzenden naar fotowedstrijd@debilt.nl. Meer informatie en de voorwaarden zijn te lezen op www.debilt.nl/fotowedstrijd.


Foto 3e prijs – IJsbaan, Claire Blom 


Foto 2e prijs – Molen de Kraai, Wil Bouwman. 


Foto 1e prijs – Herbierotonde, Jan Hermsen. 

Alle winnaars met de andere deelnemers.
Foto 2e prijs – Molen de Kraai, Wil Bouwman.
Foto 1e prijs – Herbierotonde, Jan Hermsen.