Afbeelding

Spruiten aan de stronk

Algemeen

Buiten knispert kou van een naderende winter. Desondanks houden gewassen als boerenkool en spruitkool fier stand in de groentetuin. Kool en kou gaan namelijk goed samen. Koolplanten zetten zetmeel om in suikers (antivries) om de vrieskou, zelfs tot -15 graden, te trotseren. Daarmee zijn ze zeer geliefd als zoete winterkost.

Zij kocht ze in de winkel zoals ze groeien op het land. Spruiten aan de stronk. Deze noviteit van groenteteler Knibbe benadrukt de groeiwijze van spruiten en houdt ze tevens langer vers. Na het zaaien in het vroege voorjaar (februari-maart) groeien de planten in de lengte uit tot stevige stengels. In de oksels van de bladeren ontspruiten de jonge loten, soms wel 80 per plant. Deze spruiten kunnen worden geplukt van september tot maart, afhankelijk van het ras. De groente is rijk aan vitamine C, bevat zelfs drie keer zoveel als sinaasappels las ik ergens. Uitstekend dus voor verbetering van de weerstand in de winter. Voor hun groei benutten de planten zwavel uit de bodem. Vooral bij langdurig koken komt dit mineraal vrij met de kookdampen, bekend als typische spruitjeslucht. Ook tijdens de vertering in het maagdarmkanaal ontsnappen zwavel gassen, bij de één wat delicater dan bij de ander.

Haar recept doet je het water in de mond lopen... Zij kookt ze 1 minuut in de stoomoven en dient ze op met wat nootmuskaat, gebakken spekjes, ui en champignons. Warm aanbevolen!

(Karien Scholten)

In haiku: 

Spruiten aan de stronk
Rijpen zoet bij winterkou
Warm aanbevolen