V.l.n.r. Sjoerd van Eijken (3e generatie Van Eijken optiek), Frans Zalm (jubilaris met 50 dienstjaren) en Peter van Eijken (eigenaar).
V.l.n.r. Sjoerd van Eijken (3e generatie Van Eijken optiek), Frans Zalm (jubilaris met 50 dienstjaren) en Peter van Eijken (eigenaar).

Frans Zalm werkt 50 jaar bij Van Eijken Optiek

Algemeen

Toen Frans Zalm als 17-jarige in september 1973 bij de oprichter van de optiekzaak Jan van Eijken solliciteerde, werd hem bij die gelegenheid meegedeeld, dat het de bedoeling was dat zij hem intern verder in het vak wilden opleiden. Ook werd hem toen gesuggereerd dat er dan wel min of meer van werd uitgegaan, dat hij niet onmiddellijk weer ergens anders zou gaan solliciteren. Die suggestie heeft Frans zich toen kennelijk zeer ter harte genomen: hij is na al die jaren nooit meer ergens anders gaan werken. Hij werkt nu, 50 jaar later, nog steeds als all-rounder bij Van Eijken Optiek aan de Hessenweg in De Bilt.

Frans: ‘Toen ik in 1973 hier kwam werken, zat ik op een zogenoemde streekschool. Het was een 4-jarige opleiding. Ik ging dan 1 dag in de week naar school en werkte 4 dagen hier in de praktijk. Ik doe hier alles van wat het optiek-vak inhoudt. Zo doe ik oogmetingen, meet contactlenzen op, slijp glazen die bij een bepaalde bril horen, doe reparaties, stel brillen af etc. etc. Het is een afwisselende combinatie van geavanceerde oog-zorg en persoonlijke aandacht voor de klant. Het is die combinatie van diverse zaken, die me zo boeit. Ook de ontwikkelingen die het vak voortdurend doormaakt houden je vanzelf scherp. In de loop der tijd heb ik diverse collega’s kunnen opleiden en hen zo de kneepjes van het vak kunnen bijbrengen. Wat me ook enorm motiveert is, dat ik in al die jaren zowel zeer nauw bij het wel en wee van zowel de familie Van Eijken als de zaak ben betrokken geraakt. De lijnen zijn hier kort en daardoor kan en word ik mede vooral vakinhoudelijk betrokken bij vrijwel alle zaken die het bedrijf aangaan’.

Verschillen
Op de vraag wat er nu zo enorm is veranderd met 50 jaar geleden zegt Frans, dat vooral de introductie van computers veel veranderingen met zich mee hebben gebracht: ‘Hiermee zijn we nu in staat vrijwel alles grondig te kunnen onderzoeken. De apparatuur wordt steeds aangepast en verbouwingen vinden plaats in lijn met de diverse ontwikkelingen, die zich in optiekland voordoen. Ook zijn de materiaalsoorten enorm uitgebreid en veranderd. Zo is ook het gebruik van contactlenzen steeds meer ingeburgerd. In plaats van het gebruik van harde lenzen worden er thans vooral zachte lenzen toegepast. Ook wordt tegenwoordig de oogarts alleen dan ingeschakeld, wanneer er sprake is van een oogafwijking, een afwijking die doorgaans ook door onze eigen optometrist nog wordt gecheckt. Alleen de echte oogafwijkingen lopen nog via de oogarts. Wat je tegenwoordig ook ziet dat de bril steeds meer een modeartikel is geworden. Lindberg, Tom Ford, Ray-Ban zijn niet voor niets inmiddels ook brilmonturen gaan verkopen’.

Pensioen
Inmiddels heeft Frans Zalm dus z’n AOW-leeftijd al bereikt. Eigenaar Peter van Eijken: ‘Ik heb Frans gevraagd of hij voorlopig nog twee dagen per week hier wil blijven werken. Frans is voor ons heel belangrijk. Als ervaringsdeskundige houdt hij de kwaliteit heel erg goed in de gaten. Hij is zowel voor ons, als vooral ook voor de klanten, een zeer vertrouwd gezicht. We kunnen en willen voorlopig nog heel graag van zijn ervaring gebruik blijven maken. Waar wij in geloven - en dat willen we nooit veranderen - , zijn het persoonlijk contact, de vertrouwde gezichten en het leveren van de beste service en kwaliteit. Frans is inmiddels na die 50 jaar uitgegroeid tot wel een heel vertrouwd gezicht. Vandaar ook dat wij op 1 september jl. tijdens een feestelijk samenzijn met collega’s stil hebben gestaan bij dit wel heel bijzondere jubileum, waarbij we Frans uitgebreid in het zonnetje hebben gezet. Waar vind je tegenwoordig nog iemand, die 50 jaar bij een en hetzelfde bedrijf werkt?’.

[door Rob Klaassen]