De Kerkdijk waarborgt al eeuwenlang een bomenrijk dorpsgezicht.
De Kerkdijk waarborgt al eeuwenlang een bomenrijk dorpsgezicht.

Terugplaatsing bomen op de Kerkdijk

Algemeen

In samenwerking met de gemeente De Bilt heeft de werkgroep Biodiversiteit zich bezig gehouden met de mogelijkheden om bomen te planten aan de Kerkdijk in Westbroek. De gemeente heeft nog een herplantingsplicht voor bomen, die de laatste jaren zijn gerooid. Daarnaast heeft de gemeente geld uitgetrokken voor extra bomen in het buitengebied.

Bomen hebben een functie; de Kerkdijk is niet alleen een belangrijke verbinding voor mensen; deze weg kan ook een ecologische verbinding zijn voor dieren zoals vogels, bijen en vlinders. Daar is voedsel-, nest- en schuilgelegenheid voor nodig zoals bloemrijke bermen en bomen.

Bomen geven verkoeling in een warmer wordend klimaat. Bovendien helpen ze tegen geluids- en wateroverlast en om de luchtkwaliteit te verbeteren. En niet onbelangrijk: uit onderzoek blijkt dat driekwart van de autobestuurders voorzichtiger rijdt op wegen met bomen in de bermen.

De afgelopen maanden is er een enquête gehouden onder de bewoners aan de Kerkdijk. Hier is goed op gereageerd. Op basis van deze gegevens en van de praktische mogelijkheden om bomen te planten is er een overzicht gemaakt van mogelijke locaties. Dit is beeldend gemaakt op een plattegrond.

Op donderdag 28 september is er een inloopavond van 18.30 tot 20.30 uur in het dorpshuis van Westbroek, waar de plattegrond wordt getoond. Op deze avond kunt u meedenken over de beste plaatsen om (weer) bomen te planten. Deze avond is georganiseerd door de gemeente samen met de werkgroep biodiversiteit. Vanuit de gemeente zijn Bas van Hell (gebiedsmakelaar) en Dick van Beek (medewerker Natuur en Landschap) aanwezig. Daarnaast zijn er leden van de werkgroep aanwezig.  

(José Stortelder)