De voorgevel van de Woudkapel; het gebouw is gebouwd in de stijl van de zgn. Amsterdamse School in 1924.
De voorgevel van de Woudkapel; het gebouw is gebouwd in de stijl van de zgn. Amsterdamse School in 1924.

Geslaagde Open Monumentendag

Algemeen

Comité Open Monumentendag De Bilt had voor zaterdag 9 september weer een gevarieerd programma samengesteld. Tussen 11.00 en 17.00 uur konden dertien locaties bezocht worden. Er waren wandelingen, rondleidingen en muziekoptredens bij de opengestelde monumenten. Frans Poot bezocht er een aantal.

De groep Flavour maakt muziek uit meerdere landen en werelddelen; dit past in de doelstelling van de Woudkapel om een ontmoetingsplaats te willen zijn voor bezinning en verdieping voor vrijdenkers.
Hans Zwarts vertelt in de muziekkamer van huize Gaudeamus over de geschiedenis van dit huis; een huis waar het muzikale ambacht bedreven wordt. Daarna volgde een rondleiding door het huis.
Het kerkgebouw van Hervormde Gemeente van Westbroek opende verwelkomde belangstellenden en passanten om het monumentale pand te bekijken, de rust in het eeuwenoude gebouw te ervaren of voor een stiltemoment.
Op de van het Heilige Kruis Gasthuis te Utrecht verworven gronden realiseert JohannesSwaving in 1758 de buitenplaats Rustenhoven. De oorspronkelijke achttiende eeuwse voorgevel werd symmetrisch opgebouwd in de Lodewijk XIV-stijl. Na de familie Swaving bewoonden diverse adellijke families, kunstverzamelaars en architecten Rustenhoven
naar achteren uitgebouwd in oud Hollandse stijl. Achterin kwam een ovale koepelzaal voor kunstwerken. Vanaf 2005 is de buitenplaats in het bezit van Ton aan de Stegge, die het gebouw en de Engelse landschapstijl tuin in oude luister heeft hersteld.
Het was ook mogelijk het huis op Open Monumentendag binnen te zien; (rechts) de huidige eigenaar en enkele bezoekers in de hal van dit huis.
De windmolen Geesina is een oude ronde stenen stellingmolen, die werd gebouwd in 1843. Toen heette hij nog de Groene Kan. De korenmolen maalde nog tot 1934, vanaf dat moment werd de molen nog maar weinig gebruikt. In 1939 werd de molen grootscheeps gerenoveerd door de eigenaar Abraham Schuurman en mede mogelijk gemaakt dankzij de spaarzaamheid van zijn vrouw Geesina. Daarom werd de molen omgedoopt van de Groene Kan in Geesina. In 1968 werd de molen wederom gerestaureerd. Vanaf 1980 trad het verval in en in 1999 droeg de familie Schuurman de molen over aan de Stichting De Utrechtse Molen/Utrechts Landschap.
Helaas staan de wieken van Geesina nu stil. Uit onderzoek is gebleken dat de lasnaden van enkele roeden zwak zijn. De stichting heeft intussen met behulp van sponsoren en subsidies het geld voor vervanging van de roeden bij elkaar gekregen. Samen met een molenmaker is er een plan van a
In 1932 werd Jagtlust in gebruik genomen als gemeentehuis. Oorspronkelijk stond hier een boerderij die behoorde bij het klooster Oostbroek. In oude documenten staat hij bekend als Uithof te Nijveen of Nieuwveen. Er waren rondleidingen, gegeven door wethouders, historicus Anne Doedens en ambtenaar cultuurhistorie Jolie Kalmijn.
Tijdens Open Monumentendag kon o.a. een kijkje worden genomen in de trouwzaal. Bezoekers en/of de kinderen konden in de/een (eigen) trouwjurk of -pak op de foto.