De oude school is gelegen aan de Burgemeester de Withstraat in De Bilt.
De oude school is gelegen aan de Burgemeester de Withstraat in De Bilt. Foto: Joyce Reimus

Open Monumentendag 2023

Algemeen

Open Monumentendag staat op zaterdag 9 september ook in gemeente De Bilt in het teken van het landelijke thema ‘Levend Erfgoed’. Het is dit jaar twintig jaar geleden dat het Unesco verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Dat wordt gevierd met een koppeling van het thema ‘Levend Erfgoed’ aan Open Monumentendag. 

We kunnen ‘Levend Erfgoed’ omschrijven als onze culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Deze zijn vaak al verweven met (de historie van) onze monumenten en worden dit jaar in het hele land nog zichtbaarder gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. En ook de molen is een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk.

De Bilt
Comité Open Monumentendag De Bilt heeft voor zaterdag 9 september weer een gevarieerd programma samengesteld. Tussen 11.00 en 17.00 uur kunt u een dertiental locaties bezoeken. Er zijn wandelingen, rondleidingen en muziekoptredens bij de opengestelde monumenten.

Om 10.00 uur geeft Burgemeester Sjoerd Potters het startsein voor Open Monumentendag op Landgoed Vollenhoven in De Bilt. Dit landgoed is het afgelopen jaar van eigenaar gewisseld en is dit jaar in zijn geheel opengesteld met Open Monumentendag.

Bij het gemeentehuis, bibliotheken, Bilthovense Boekhandel en andere winkels en horeca in de gemeente is, zolang de voorraad strekt, vanaf deze week een programmaboekje met achtergrondinformatie over de locaties en activiteiten verkrijgbaar. Op Monumentendag zelf ligt het programmaboekje uiteraard ook bij de deelnemende locaties. Of neem een kijkje op openmonumentendag.nl/debilt.

Scholen
Op de dagen voorafgaand aan Open Monumentendag bezoeken groepen 7 en 8 van basisscholen monumenten. Ze gaan onder andere naar Molen De Kraai en een monumentale boerderij in Westbroek. Onderwijswethouder Dolf Smolenaers verwelkomt op woensdag 6 september om 9.00 uur bij Molen De Kraai in Westbroek de eerste scholengroep.

Locaties
De deelnemende locaties in 2023 zijn; Landgoed Vollenhoven, Atelier De Kooi (Jits Bakker), De Oude School, Landgoed Sandwijck (rondleiding runderen), Jagtlust, De Woudkapel, Huize Gaudeamus, Buitenplaats Rustenhoven, Voormalig gemeentehuis De Tolakker, Hervormde kerk Westbroek, Molen De Kraai, Molen Geesina, Het huis Voordaan. Alle adressen staan in het programmaboekje en op de website. (Romana Engeman)