In het historisch album hoort ook de molen van Maartensdijk die in 1968 is afgebroken.
In het historisch album hoort ook de molen van Maartensdijk die in 1968 is afgebroken. Foto: foto via Kees Dorrestijn)

Plaatjes sparen voor historisch album

Algemeen

door Henk van de Bunt

In november 2022 ontving de Historische Kring D’ Oude School uit De Bilt het verzoek om mee te werken aan het tot stand komen van een spaaralbum. Al spoedig werden ook de Historische Vereniging Maartensdijk en het Online Museum De Bilt betrokken bij het project. 

Van februari tot en met augustus 2023 trokken zij gezamenlijk op; die samenwerking heeft geresulteerd in een boek waarin 28 items aan de orde komen. Die worden elk in een korte tekst in een historisch perspectief gezet. 

324 plaatjes
De schrijvers nemen de lezers mee op reis door de tijd en tonen de veelzijdigheid van de uit zes kernen bestaande gemeente. Bij elk onderwerp zijn - in totaal 324 - plaatjes gezocht en gevonden. Voor de titel van het boek werd gemeente breed een prijsvraag uitgeschreven. Er kwamen 12 reacties binnen. Een ervan is als titel is aan het boek meegegeven. De winnaar zal bij de presentatie bekend gemaakt worden.

Presentatie
Het album wordt op zaterdag 9 september om 12.00 uur gepresenteerd op De Donsvlinder nr. 2 in Bilthoven bij supermarkt Plus die het album aanbiedt en de plaatjes gratis verstrekt bij de boodschappen.