De journalisten uit Coesfeld met rechts organisator Ger Tielen.
De journalisten uit Coesfeld met rechts organisator Ger Tielen.

Duitse journalisten op bezoek bij Biltse collega’s

Algemeen

door Guus Geebel

Zaterdag 3 juni kwamen journalisten van de Algemeine Zeitung uit het Duitse Coesfeld kennismaken met Biltse lokale nieuwsmedia. Ger Tielen had de bijeenkomst georganiseerd. Voorzitter Tine Rigter van het jumelage-comité woonde de bijeenkomst ook bij.

Het werd een boeiende bijeenkomst in restaurant De Biltsche Hoek waarbij verschillen en overeenkomsten vaak aan de orde kwamen. De voertaal was Duits, Nederlands en iets er tussenin. De Algemeine Zeitung is een dagblad. Het was net als De Vierklank een gratis verspreid blad, maar omdat de advertentie-inkomsten minder werden en de drukkosten hoger, werd het een blad met betalende abonnees. 

Gesproken werd met Nils de Kruijff van het Algemeen Dagblad, Veroniek Clerx van Regio TV De Bilt en De Vierklank. Bij de delegatie uit Coesfeld was ook oud-burgemeester Heinz Öhmann van Coesfeld. Hij was vele malen in De Bilt en leerde ook Nederlands. In februari 2020 nam hij afscheid als burgemeester. In juni 2007 was burgemeester Öhmann van Coesfeld op bezoek bij Arjen Gerritsen die toen een paar maanden burgemeester van De Bilt was. Tussen de Twent Gerritsen en zijn Duitse collega bleken geen communicatieproblemen te bestaan. Zij spreken bijna dezelfde streektaal.