Uit Armenië afkomstige dansers voeren een dans in klederdracht uit.
Uit Armenië afkomstige dansers voeren een dans in klederdracht uit.

Geslaagd Festival Blikopener

Algemeen

Zaterdag 3 juni stroomde het terrein voor Jagtlust in Bilthoven vol met belangstellenden voor het intercultureel festival Blikopener; ‘verruim je blik naar andere culturen, religies, overtuigingen enz.’ 

Er was een doorlopend programma met muziek, dans, film en allerlei creatieve activiteiten. Ook waren er kraampjes met eten en lekkernijen uit alle windstreken. Er kon ook gedanst worden op wereldmuziek. Zo was er ook een Armeense dansgroep met muziek uit hun land van herkomst. 

Gesprek
Op een iets rustiger plek op de locatie kon men een gesprek aangaan met inwonenden van De Bilt met een niet Nederlandse achtergrond die werkzaam zijn in deze gemeente. Zo vertelde politieagent Jamal met een Marokkaanse achtergrond over zijn beroep waar hij zich helemaal in thuis voelt; maar ook dat hij regelmatig gediscrimineerd wordt vanwege zijn Marokkaanse achtergrond. Een vrouw met Indonesische roots vertelde over het verschil in de Nederlands en Indische cultuur. De familiebanden zijn daar veel sterker, maar ze voelt zich hier helemaal thuis.

Ook was er een grote cirkel met tientallen omgedraaide emmers en drumstokken; belangstellenden kregen instructies van een percussionist om in een bepaald ritme mee te drummen. Dit festival werd georganiseerd door Het Weeshuis van de Kunst, Samen voor De Bilt en KunstenHuis Idea. Zij bezorgden vele inwoners van onze gemeente een onvergetelijke dag. (Frans Poot)

Tal van kraampjes met eten en lekkernijen uit allerlei windstreken.
Bewegings-les voor de jeugd.
Burgemeester Sjoerd Potters doet mee met een percussie-les.