Afbeelding

Dat wil ik ‘effe’ kwijt

Algemeen

Veilig of onveilig!

Sinds enige tijd is de Berlagelaan in De Leijen in Bilthoven aan de spoorlijnzijde voorzien van een aantal verkeersdrempels, om een veilige fietsroute te garanderen voor o.a. de schoolgaande jeugd. De rijweg is ook versmald doordat aan beide zijde van de weg een fietspad is gemaakt. Dit moet een veilige situatie opleveren omdat de snelheid van de auto’s hierdoor is ingeperkt en dit blijkt ook zeker goed te werken.

Probleem opgelost zou je denken maar niets is minder waar want er zijn enkele scooterrijders die niet willen afremmen voor de verkeersdrempels en dus op volle snelheid de stoep opgaan om vervolgens pas weer op de rijweg te komen na vele verkeerdrempels te hebben ontweken. Je moet er niet aan denken dat je als bewoner je voortuin uitstapt en door een scooter wordt gegrepen, toch? Maar ook de gewone wandelaar of hondenbezitter die een laatste rondje maakt is zijn leven niet veilig en als je dan gebaart dat hij of zij op de weg moet rijden wordt je bespuugd en uitgescholden met de meest dodelijke ziektes.

Een beoogde veilige situatie is dan ineens veranderd in een bijna incident en het wachten is op het eerste ernstige ongeluk waarbij beide partijen verliezer zullen zijn.

Misschien ook drempeltjes op de stoep? Nee toch? Het is toch gewoon een kwestie van gedrag? Laten we met zijn allen voor een veilige en leefbare omgeving zorgen door ons aan de regels te houden, zo moeilijk kan dit toch niet zijn?

(Wilco van der Ploeg)