De leerlingen in Coesfeld.
De leerlingen in Coesfeld.

Groep 8 Patioschool in Coesfeld

Algemeen

De Patioschool heeft al 30 jaar een uitwisseling met een school in Coesfeld. In mei van 2023 vond deze uitwisseling opnieuw plaats. In de voorbereiding maakten de leerlingen kennis met elkaar middels e-mails en foto’s en leerden op die manier hun Duitse maatje al een beetje kennen. 

Na dit schooljaar gaat de leraar van groep 8 Rob Zwaneveld, met pensioen, maar zijn opvolgster Nicole is net zo enthousiast en dus zal de uitwisseling gewoon door gaan.

Op maandag 8 mei vertrok de groep na het traditionele afscheid toneelstuk ‘de Zwerver’. Rond het middaguur arriveerde de groep in Sirksfeld (een kern van Coesfeld) en na een verkenning van het tijdelijk (t)huis en het opmaken van de bedden maakte de groep een wandeling door de omgeving.

Dinsdagochtend was er een welkom en ontmoeting met de leerkrachten (Eva- Maria Hohmann en Anke Gordziel) en de leerlingen van Gruppe 6A van de Freiherr vom Steinschule. Na een kort woord van welkom van de rectrix van de school, mevrouw Jänicke, was er een rondleiding door de school. Daarna werd er gezamenlijk een Stadtspiel gespeeld: een speelse vorm van stadstour waarbij kinderen actief bezig zijn met (hun) stad. 

Tijdens het bezoek van de Duitse leerlingen aan de verblijfplaats van de Nederlandse op dinsdagmiddag werd een aantal kennismakingsspelletjes gespeeld. Naast voetbal en slagbal kregen de leerlingen in tweetallen de tekenopdracht om van elkaar een ‘wanted‘-poster te tekenen; een mengeling dus van sport en cultuur.

Op woensdag 10 mei stond een gezamenlijke excursie op het programma o.a. een bezoek aan Ketteler Hof; een speelpark waar vooral de rodelbaan en de waterglijbanen favoriet waren. Het weer werkte mee, waardoor er sprake was van een ‘mooie’ dag ‘s Middags werd er afscheid genomen van de Duitse kinderen. Donderdag was er ‘s ochtends in Coesfeld een spel waarbij de kinderen in groepjes allerlei dingen moesten verzamelen en zo in contact kwamen met de stad Coesfeld en haar bewoners. ’s Middags was er tijd voor het kopen van souvenirtjes en ’s avonds was er natuurlijk de bonte avond. 

In juni komen de Duitse kinderen een dag naar De Bilt. (Nicole van Spellen)

Wie is het sterkst.