Zelf je verpakking meenemen is zo moeilijk niet.
Zelf je verpakking meenemen is zo moeilijk niet.

Boodschappen doen zonder plastic

Algemeen

door Henk van de Bunt

In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar; Burgerbeweging Zero Waste Nederland liet o.a. zaterdag 27 mei zien dat het kan. 

Hiervoor werden op ruim 30 plekken in Nederland lokale Zero Waste Tours georganiseerd; ook in Bilthoven en De Bilt. Lokale gidsen gaven met voorbeelden aan hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen; ‘Wij vinden het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. Wij hopen de winkeliers en hun klantenkring geïnspireerd te hebben om meer hun eigen verpakking mee te nemen tijdens het boodschappen doen’, aldus de Biltse groep. Volgens hen hebben de meeste spullen die weggedaan worden geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven: ‘Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg’. 

Ankie Hazeleger vertelde over afgelopen zaterdag: ‘We begonnen rond 10.00 uur op de Julianalaan in Bilthoven met een voorstelrondje (wat doe je al of wat vond je nog lastig/ wil je graag leren?) We liepen langs Emmaus (er zijn al genoeg spullen op de wereld voor ons allemaal) om vervolgens langs diverse zaken aan de Julianalaan voorbeelden te verduidelijken, dat je best kaas en eieren in eigen doosje en een brood in een eigen katoenen zak kunt aanschaffen. In een rondje over de Kwinkelier, langs diverse zaken - zelfs de schoenmaker en kleermaker - kwamen we op het Vinkenplein. Rond 11.00 uur gingen we op de fiets naar de Hessenweg waar we in twee groepen e.e.a. voortzetten. Tegen 12.00 uur weer op de fiets naar Buro Lou aan de Leijenseweg om te eindigen met koffie, thee, bananenbrood en speculaascake’.