
Nieuwe uitgave van St. Maerten
AlgemeenSint Maerten (nummer 64), het tijdschrift van de Historische Vereniging Maartensdijk is uit. Dit keer met drie prachtige artikelen, waarvan er één zeker zal bijdragen aan beeldvorming over de Tweede Wereldoorlog, het tweede inzicht geeft in het culturele leven van Groenekan op het vroegere Koninginnedag en het derde een inventarisatie is van de bedrijven die ooit een plek vonden op het bedrijventerrein Maartensdijk.
De artikelen in het tijdschrift worden op de website van de HVM aangevuld met onder meer audiovisuele informatie. Het complete tijdschrift plus de aanvullende informatie vindt u www.stmaerten.nl.
De eerste bijdrage (Zoeken naar Kamp IX in Maartensdijk) is geschreven door Jan Maasen en gaat over het bijna vergeten kamp van de Arbeidsdienst voor Meisjes in de Tweede Wereldoorlog. Daar werden groepen van 42 meisjes tussen 1942 en 1944 in onze oude gemeente Maartensdijk, gedurende een half jaar geïndoctrineerd met het nationaalsocialisme.
Daarna ‘Uit het culturele leven van Groenekan’, een verhaal dat gaat over het beroemde Oranjecabaret van dit dorp. De jaarlijkse Oranjefeesten van Groenekan werden van 1959 tot en met 1965 opgeluisterd met een cabaretvoorstelling ‘Voor Groenekan, door Groenekan, over Groenekan’. Deze bijdrage van Frank Klok laat zien welke kwaliteiten er in de Groenekanse gemeenschap schuilden. Het was niet alleen maar dorpslol, maar er was genoeg maatschappelijk engagement om deze voorstellingen ‘cultuur’ te noemen.
En tenslotte een artikel van OMDB-redacteur Jacques Reijniers. Hij beschrijft het industrieterrein van Maartensdijk. Plastics, kartonnen doosjes, inkt, paperclips en koek werden op de Industrieweg geproduceerd. Alle bedrijven komen aan bod, maar de meeste aandacht gaat uit naar de fabricage van verpakkingsmachines bij ’Metaverpa op industrieterrein Maartensdijk’. Een ‘wereldspeler’ in Maartensdijk.
Sint Maerten 64 begint echter met ‘Struikelstenen in Westbroek’. Hierin wordt teruggekomen op de plaatsing op 6 november 2022 van eenentwintig Stolpersteine (struikelstenen) bij zes adressen in Westbroek en (voorheen) Achttienhoven. De website van de Stichting Struikelstenen De Bilt (https://www.struikelstenendebilt.nl/ ) geeft hierover prachtige verhalen en is een bezoek meer dan waard. Auteur van deze verhalen is Evert Theunissen, die namens de Stichting Struikelstenen De Bilt onderzoek heeft gedaan.
In een van de komende nummers van St. Maerten komen Evert Theunissen en Karien Scholten uitvoerig terug op informatie die zij bij hun onderzoek naar de Westbroekse Joodse vluchtelingen ontdekten. Het initiatief voor de Westbroekse struikelstenen leidde nog tot een bijzonder contact van Karien Scholten met een van de nabestaanden van de ondergedoken Irma en Willi Leopold, mevrouw Sheryl Abbey. Mevrouw Abbey heeft Westbroek en het onderduikadres van haar ouders bezocht en ze heeft daarvan verslag gedaan in het tijdschrift Hadassah Magazine.
Nieuwsgierig geworden? Het tijdschrift St. Maerten nummer 64 is te koop bij de Bilthovense Boekhandel, Readshop De Bilt, Kapper Hans in Maartensdijk, Firma van de Neut in Groenekan en Molen De Kraai in Westbroek. (Jan Maasen)