Voor al die ‘verbindende’ activiteiten ontving Johan van Mansum op 26 april de versierselen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau uithanden van burgemeester Sjoerd Potters.
Voor al die ‘verbindende’ activiteiten ontving Johan van Mansum op 26 april de versierselen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau uithanden van burgemeester Sjoerd Potters.

Onderscheiding voor Rode Kruis vrijwilliger

Algemeen

door Henk van de Bunt

Het Rode Kruis verleent niet alleen noodhulp op internationaal niveau maar is ook lokaal actief binnen de gemeente De Bilt. Meer dan 50 vrijwilligers staan hier klaar om op diverse terreinen hulp te verlenen aan hen die dat nodig hebben. Sommige vrijwilligers doen dit al tien jaar of langer, bij nacht en ontij. Daarom reiken ‘burgervaders’ hen ook wel eens Rode Kruis-medailles uit.

Zo ook bij Johan van Mansum, die als vrijwilliger bij het Rode Kruis in 2016 van toenmalig burgemeester Arjan Gerritsen deze waardering kreeg uitgereikt. In januari 2016 schreef collega Walter Eijndhoven al; ‘Johan van Mansum (30 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis) is ‘De chauffeur’ van de afdeling de Bilt. Niet verwonderlijk als je al zo lang bij de GVU, Gemeentelijk Vervoer bedrijf Utrecht, nu de Qbuzz, werkte als monteur en nu met veel plezier als chauffeur op een lijnbus rijdt. De bussen zijn Johan zijn werk en zijn hobby, zo ook de afdeling-bus van het Rode Kruis. Dertig jaar geleden is hij begonnen bij het Rode Kruis afdeling Zeist. Daarna overgestapt naar de afdeling De Bilt. Tegenwoordig is de bus geen ambulance meer, maar alleen nog in gebruik voor sociaal vervoer en als hulppost bij evenementen. Johan is altijd chauffeur geweest van de PAM (Personeel Ambulance Materiaal). Hij is ook een periode de coördinator van het vervoer van de afdeling geweest. Hij zorgde voor de roostering van chauffeurs, voor het in orde houden van de bus en voor het verantwoorden van de kilometers’. Hij is ook altijd verbinding-coördinator geweest.

Inzet
Johan van Mansum is dus al 37 jaar lid van het Rode Kruis, waar hij zich inzet bij sportevenementen, op Koningsdag, de jaarmarkt en bij concerten. Tijdens de Covid-pandemie heeft hij diverse covid-ritten uitgevoerd en voedselpakketten rondgebracht. Heeft bij de SIGMA (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) gezeten en heeft ondersteuning geboden bij de Covid-vaccinatie locaties. Hij is altijd een van de vrijwilligers tijdens de Vierdaagse van Nijmegen en daarnaast is hij ook nog betrokken bij het calamiteitenhospitaal. Rijdt ook voor Oekraïense vluchtelingen. Binnen het Rode Kruis is van Mansum nog steeds chauffeur van een Rode Kruis-voertuig en is betrokken geweest bij de aankoop van nieuw rollend materieel en heeft chauffeurs opgeleid. Inmiddels zijn er geen voertuigen meer bij de afdeling.

Biltse Hof
Naast al het vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis is van Mansum een van de vrijwilligers bij De Biltse Hof (Ouderenzorg), waar hij ondersteuning biedt bij diverse activiteiten op de maandagmiddag zoals het halen en brengen van bewoners naar de muziekmiddagen, hulp bij de maaltijden en is hij aanwezig bij de soosavonden en assisteert hij bij de sport- en spelavonden. Op de woensdagmiddagen bezoekt hij bewoners en geeft ze geestelijke ondersteuning door gesprekken met ze aan te gaan. Bij mooi weer gaat hij met de bewoners op de duo-fiets een rondje om. Binnen Silverrein is Johan van Mansum actief als chauffeur op oproepbasis en soms brengt hij mensen naar het ziekenhuis of maakt hij uitstapjes met de bewoners.

Op 17 april 2016 werd de eerste ALS lenteloop georganiseerd voor hardlopers en wandelaars in Bilthoven; Johan van Mansum was er bij.