Mike van Rijnsoever (l) en Alexander Beyleveldt op het terras aan de Groenekanseweg.
Mike van Rijnsoever (l) en Alexander Beyleveldt op het terras aan de Groenekanseweg.

Dorpsbistro Naast de Buren floreert

Algemeen

door Kees Diepeveen

Met een paar kleine aanpassingen hebben de broers Rainier en Alexander Beyleveldt de bistro aan de Groenekanseweg in Groenekan naar hun hand gezet; en dat is te merken. ‘Reserveren’ is het advies, want dagelijks zijn er gemiddeld 40 tot 50 bezoekers. Kok Mike van Rijnsoever is er blij mee, want koken is zijn lust en zijn leven.

Alexander Beyleveldt heeft in januari dit jaar samen met zijn broer Rainier de dorpsbistro aan de Groenekanseweg in Groenekan overgenomen van Ted en Debby van der Ham. ‘We hebben het personeel overgenomen, maar moesten nog wel een kok vinden. Dat ging snel. Via wederzijdse vrienden ontmoetten we Mike van Rijnsoever, een ervaren kok. Het klikte meteen en Mike is direct bij ons begonnen. In totaal werken er nu 16 mensen bij ons; veel jongeren uit het dorp. We hebben het concept zoals het was grotendeels overgenomen. De vaste gasten zijn gebleven. We luisteren goed naar onze gasten en dat heeft ertoe geleid dat we enkele aanpassingen hebben gedaan. Laatste vrijdag van de maand een borrelavond met life muziek is daar een voorbeeld van, maar ook een drankje aan de bar of het vieren van verjaardagen. Het is dagelijks flink aanpoten in de keuken maar daar houdt Mike van en hij wordt bijgestaan door twee leerling-koks’. 

Seizoenen
De liefde voor de horeca en met name het koken is bij Mike ontstaan op 12 jarige leeftijd toen hij ging meehelpen in de keuken van de Mauritshoeve in Maartensdijk gerund door zijn oom en tante, de familie van Rijnsoever. Mike: ‘Ik heb nadien bij diverse restaurants in de regio gewerkt onder andere in het ’t Spiehuis in Soest. De kans die mij hier bij Naast de Buren werd geboden heb ik met beide handen aangegrepen. Ik kan mij hier echt uitleven. Met Rainier en Alexander stel ik de menu’s samen. We wisselen de menu’s met de seizoenen. Niet steevast, want we houden ook rekening met de voorkeuren van de gasten. Werken met vlees van goede kwaliteit daar wordt Mike vrolijk van. Gepassioneerd noemt hij als voorbeeld ‘het grillen van ribeye’s’.

Timing
Evenals bij de broers is ook zijn grootste voldoening wanneer de gasten voldaan en tevreden naar huis gaan. ‘Wat steeds meer voorkomt is dat mensen de keuken komen bedanken. Die waardering doet je goed en zo bouw je ook een persoonlijke band op met de gasten. Er zijn inmiddels al heel wat mensen die ik bij naam ken’. Wanneer de grootste uitdagingen ter sprake komen is hij ook heel duidelijk: ‘Alle verschillende gerechten op tijd uitserveren zodat niemand lang hoeft te wachten. Goede timing is in mijn vak een kunst. Ik heb daar ontzettend veel plezier in, maar dat geldt natuurlijk voor het hele team. Ook voor mijn twee leerlingen Daniël en Joop die mij prima assisteren. in de keuken’.

Duurzaamheid
Met de overname van de bistro door de twee jonge ondernemers worden ook begrippen als duurzaamheid en het gebruik van lokale producten in de bedrijfsvoering betrokken. Alexander: ‘we hebben apparatuur vervangen en maatregelen genomen die energiebesparend zijn. We proberen ook zoveel mogelijk lokale producten te gebruiken in onze gerechten. Zo hebben we eigen kippen waarvan we eieren gebruiken, gaan we lokale honing gebruiken en halen we asperges uit de gemeente. We oriënteren ons ook op het gebruik van lokale groenten en vlees. Daar liggen nog vele uitdagingen voor het team’.

Voor meer informatie en reserveren zie www.naastdeburen.nl.