Golden Sporters bezig aan de warming up met kleine gewichten.
Golden Sporters bezig aan de warming up met kleine gewichten.

GoldenSports Bilthoven succesvol

Algemeen

door Kees Diepeveen

Het concept Samen sporten en bewegen in de buitenlucht voor 55+ is goed aangeslagen. Elke woensdag van 10.30 tot 11.30 uur samen bewegen en ieder op zijn eigen niveau. Trainer en fysiotherapeut Léon van Barneveld weet met originele en leuke oefeningen de groep wekelijks te boeien.

Deze ochtend was de groep negen mensen groot. Het weer is goed en duidelijk is dat iedereen er weer zin in heeft. Voor de training begint wordt er nog even gezellig gepraat. Na de training wordt er nagepraat onder het genot van een kopje koffie. Ook het sociale aspect wordt door iedereen zeer gewaardeerd. Iedereen van 55+ en ouder is welkom op het sportpark van hockeyvereniging SCHC in Bilthoven waar de trainingen op een kunstgrasveld plaatsvinden. Aan de warming up wordt veel aandacht besteed. Wat opvalt is dat tijdens de uitvoering hiervan muziek aanstaat zodat de oefeningen voor de liefhebbers op het ritme kunnen worden uitgevoerd.

Elastieken
Trainer Léon van Barneveld heeft er duidelijk plezier in. Hij deelt de oefeningen zo in dat iedereen deze op zijn eigen niveau kan uitvoeren. Léon: ‘De energie die mensen erin leggen en het plezier wat ze er aan beleven daar doe ik het voor, dat is mijn drijfveer. De mensen weten en voelen ook dat bewegen ontzettend belangrijk is als je ouder wordt. Mensen met lichamelijke klachten kunnen ook meedoen. Tijdens de training wordt er gewerkt aan conditie, stabiliteit en mobiliteit. Mijn training is opgebouwd uit drie onderdelen. Ik begin altijd met een ruime warming up om de spieren op te warmen. Daarna een soort beperkte krachtronde met gebruik van elastieken en kleine gewichtjes. We sluiten meestal af met een balspel. Je ziet mensen opbloeien, ze voelen weer spieren die ze lang niet gevoeld hebben, ze lopen makkelijker wat goed is voor hun zelfvertrouwen en ook het sociale netwerk wordt uitgebreid.’

Gezelligheid
Twee jaar geleden hebben Annekarien van de Leest en Pauline Oskam de afdeling Bilthoven opgericht. Annekarien: ‘Het aantal leden varieert nu rond de 18. Doorgaans bezoeken 10 tot 16 leden de trainingen. Door een aantal kwalen maar ook door de voorjaarsvakantie zijn er nu maar negen. Voordeel van het gebruik van deze accommodatie is dat de trainingen altijd doorgaan. We hebben met slecht weer ook al in het clubhuis van SCHC getraind’. Lia en Ellen sporten sinds een half jaar mee. Beide dames zijn uitermate enthousiast. ‘We zijn lekker buiten bezig en iedereen naar eigen vermogen. De groep bestaat uit hele gezellige mensen die ook na het sporten naar elkaar omkijken. Er is met iedereen goed contact, ook met mensen die revalideren. We komen met plezier hier naar toe en merken dat het ons goed doet’. Rini is het hier helemaal mee eens. ‘Ik ben erbij vanaf het begin en heb er enorm plezier in. Het verschil tussen binnen en buiten kan ik heel goed merken. Buiten is veel beter, leuker en lekkerder. Je voelt je na afloop een ander mens.’

‘Het is fijn om dit allemaal te horen’ aldus Annekarien. ‘We willen en kunnen meer mensen van 55 jaar en ouder de gelegenheid bieden om aan te sluiten en te ervaren hoe prettig het is om onder leiding lekker buiten te trainen en te bewegen. Het hockeyveld is heel groot dus we hebben ruimte genoeg. Bovendien kunnen ze vrijblijvend aan een proefles deelnemen’. Aanmelden kan via beweegmee.op.schc@gmail.com. Voor meer informatie bel Annekarien van der Leest: 06 30233258.