De zonnebloem paraplu’s worden tot op de dag van vandaag nog gebruikt. (foto uit 2000)
De zonnebloem paraplu’s worden tot op de dag van vandaag nog gebruikt. (foto uit 2000)

Koninklijke onderscheiding voor Zonnebloemvrijwilliger

Algemeen

door Henk van de Bunt

Ruim 38 jaar is Marie-Louise Jurg - van der Sman een zeer actieve vrijwilliger bij de Zonnebloem. Zij zet zich daarbij in op verschillende vlakken. Ondanks haar hoge leeftijd (88) bezoekt ze nog altijd trouw haar gasten, helpt ze bij bloemschikken en maakt gedichten voor de nieuwsbrief. Redenen te over voor haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau; de Koninklijke Onderscheiding werd haar op 26 april door burgemeester Sjoerd Potters uitgereikt.

Door het werk van haar man woonde zij in 11 verschillende plaatsen in Europa: ‘Ik ben geboren in Delft en opgegroeid in Rijswijk. Toen ik trouwde hebben we even in Voorburg gewoond. Ons eerste eigen huis was in Wateringen. Vervolgens (voor het werk naar de provincie Groningen), konden we in Siddeburen een huis huren. Even terug naar Wateringen en de volgende uitzending was naar Barcelona. Daarna 4 jaar heerlijk gewoond in Madrid. Toen de oudste dochter toe was aan de middelbare school, zijn we teruggegaan naar Nederland; naar Hilversum. Door een interessante baan van mijn echtgenoot bij DSM werd de volgende woonplaats Heerlen’. 

Zonnebloem
Na ruim 10 jaar in Heerlen gewerkt te hebben als vrijwilliger bij de Zonnebloem kwam mevr. Jurg na haar verhuizing naar De Bilt aan als vrijwilliger van de Zonnebloem De Bilt-Bilthoven. Het districtshoofd Limburg had aan het districtshoofd Utrecht doorgegeven, dat er een ‘bestuursfunctie’ naar De Bilt kwam (zij zat in Heerlen in het Regiobestuur). Zij was 12 jaar secretaris van de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem.

Muziek
Intussen had ze (ook nog) in Utrecht een universitaire studie musicologie ‘gedaan’. Marie-Louise: ‘Muziek ontspant en prikkelt de hersenen. Ook als je luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress’.

Alles pakte ze aan; zo beschilderde ze paraplu’s met een zonnebloem erop: ‘Het is inmiddels zo’n jaartje of 18 geleden, dat we die als bestuur beschilderden voor alle 48 vrijwilligers, waarvan er nu nog nauwelijks mensen actief zijn voor de club. Als gevolg daarvan zijn er nog maar een paar exemplaren in omloop, helaas. We waren in die tijd blij als het regende bij een uitje; dan waren we goed zichtbaar’.

Wanneer er een beurs was dan liep zij met een sandwichbord over de beursvloer om aandacht te vragen voor de Zonnebloem, zo heeft zij diverse sponsors weten te verbinden aan de organisatie.

Vrijwilligersavond
Bij iedere vrijwilligersavond, kerstviering of vakantieweek trakteerde ze de aanwezigen op haar gedichten - bij voorbeeld in de Nieuwsbrief - en waar haar gedachten over samenleven in 22ste eeuw onder woorden bracht: 

Wat precies is samen leven -

aandacht aan de ander geven,

slechte dagen mee - beleven; 

nare trekjes, ach, vergeven.

Nuchter blijven, niet gaan zweven….

Als er een kerkdienst georganiseerd moest worden pakte zij dit op samen met de dominee of pastor. Tijdens de boottochten met de Zonnebloem zorgde zij voor de artikelen - met name bloemstukjes -, maakte praatjes met de gasten en pakte alle taken op die zich aandienden. Ook heeft zij samen met het toenmalige Bestuur de Zonnebloem De Bilt-Bilthoven naar een hoger plan getild. 

VPTZ
Marie-Louise Jurg - van der Sman was jaren vrijwilliger voor Tafeltje-dek-je, in het Leendert Meeshuis en in Huize Het Oosten. Naast dit ‘alles’ is mevr. Jurg sinds 2006 als vrijwilliger verbonden aan VPTZ (vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg). Hier begeleidt zij mensen in hun laatste levensfase en staat zij hun dierbare bij. Het sterven noemt zij een eenzaam avontuur, vanaf 2006 heeft ze in veel uiteenlopende situaties bijstand geboden en daarin steeds haar eigen menszijn en levensovertuiging ingezet.

Marie-Louise Jurg - van der Sman wordt door burgemeester Sjoerd Potters ‘onderscheiden.