Het beslissende doelpunt van Pier Veldman.
Het beslissende doelpunt van Pier Veldman. Foto: foto Willemsen

FC De Bilt grijpt laatste strohalm

Op zaterdag 20 mei kwam het gerenommeerde SDC Putten op bezoek bij FC De Bilt. Het was voor de thuisclub erop of eronder, want de vijfde plek van onder verwijst door de verzwaarde degradatieregeling naar de nacompetitie. Voor Putten was bij een overwinning de nacompetitie voor promotie nog mogelijk, kortom alle ingrediënten voor een spannende middag waren aanwezig.

De wedstrijd stond onder leiding van de uitstekend fluitende Lizzy van der Helm. De eerste helft was eigenlijk niet bijzonder genoeg om daar veel over te melden. Twee voorzichtige ploegen die vooral niet wilden verliezen, kleine kansjes aan beide zijden, degelijke verdedigingen en bij rust stond de 0-0 dan ook op het scorebord.

Na rust gebeurde er veel meer. Al na enkele minuten werd het dreigend voor het Puttense doel en onder druk knalde een SDC Putten-verdediger de bal keihard op de onderkant lat boven zijn eigen keeper. Een Biltse kopbal die via de vingertoppen van de keeper op de lat belandde. Aan de andere kant een messcherpe voorzet die net niet goed genoeg werd doorgekopt. Schoten die door de keepers netjes werden verwerkt.

En toen in de 67e minuut: een goede aanval, een mooie steekpass, per ongeluk hands van een Puttense verdediger (perfect voor voordeel niet gefloten door de scheids) en zo kwam Pier Veldman alleen voor de keeper en dat resulteerde in een mooi doelpunt: 1-0. Daarna nog een heleboel moois en spannends; een afgekeurd doelpunt voor FC De Bilt, even later aan de andere kant was het bijna 1-1 maar met dank aan Jelle Vliek die de bal van de doellijn wegwerkte bleef het een clean sheet en daarna knalde invaller Oualid Imoussaten de bal snoeihard net naast de kruising. En zo ging het maar door, vooral doordat het hele elftal van FC De Bilt in de tweede helft ook echt heel goed speelde.

De wedstrijd was bijna afgelopen en de trainer gunde aanvoerder Sam Eerdmans een publiekswissel. De honderden aanwezigen klapten voor deze topper die 10 jaar in het eerste heeft gespeeld en i.v.m. met werk helaas moet stoppen. In de blessuretijd was er nog een stevige botsing met de Biltse keeper Ruben de Renner, gelukkig kon hij na enige verzorging de wedstrijd toch nog afmaken en kon hij meegenieten van deze schitterende overwinning.

Is FC De Bilt nu veilig dan? Nee, helaas wonnen ook de concurrenten en wordt deze superspannende competitie volgende week beslist: wordt BOL kampioen, wie pakt de laatste nacompetitieplek voor promotie en wie eindigt er op de vijfde plek van onder? FC De Bilt speelt op zaterdag 27 mei uit tegen BOL (Broek op Langedijk). (Martin van Veelen)